The Moscow Times: Panică în Kaliningrad după blocada feroviară impusă de Lituania. S-a declanșat o isterie a cumpărăturilor

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
21 iunie 2022, 13:05

Un videoclip neverificat, distribuit duminică, a arătat cumpărători anxioși achiziționând saci cu ciment dintr-un magazin de materiale de construcții de la periferia capitalei regionale.

„În prima zi [a interdicției], toată lumea a alergat să cumpere totul în masă”, a declarat pentru The Moscow Times Pavel Tatarințev, un rezident din Kaliningrad. „Dar acum toată lumea s-a calmat și așteaptă să vadă cum se va termina situația.”

Amplasat între Polonia și Lituania, membri NATO, Kaliningrad găzduiește Flota Rusiei de la Marea Baltică, precum și un arsenal de rachete Iskander gata de utilizare nucleară.

Dar fără conexiune terestră cu continentul, regiunea se bazează pe legături feroviare prin statele baltice pentru transportul de mărfuri și servicii.

„Considerăm că aceasta este o cea mai gravă încălcare a dreptului de tranzit liber în și din regiunea Kaliningrad”, a declarat guvernatorul regiunii, Anton Alikhanov, într-un videoclip postat sâmbătă pe aplicația de mesagerie Telegram.

Potrivit lui Alikhanov, interdicția va afecta până la 50% din produsele care sunt importate și exportate din Rusia prin Lituania.

Decizia autorităților de la Vilnius a fost o punere în aplicare întârziată a unei interdicții privind importul de mărfuri în Rusia, care a fost impusă de țările occidentale ca răspuns la invadarea Ucrainei la sfârșitul lunii februarie.

Pe lângă materialele de construcție, consumatorii s-au grăbit să cumpere butelii, temându-se că conductele de gaz care pornesc din Rusia și până în exclavă vor fi întrerupte.

Adresându-se sâmbătă locuitorilor din Kaliningrad, Alikhanov a spus că rezervele de energie vor dura cel puțin până pe 10 august și a îndemnat oamenii să nu declanșeze o isterie a cumpărăturilor.

„Vă cer să rămâneți calmi. Echipa mea și cu mine suntem angajați în rezolvarea tuturor problemelor care apar în regiunea noastră și cu siguranță le vom face față”, a spus Alikhanov.

Cea mai mare parte a exporturilor rusești către Kaliningrad sunt transferate prin linii ferate între exclavă și Rusia continentală, ceea ce înseamnă că Rusia va fi acum obligată să-și mărească volumul transporturilor aeriene și maritime pentru a livra mărfurile sancționate.

Kremlinul a acuzat luni Lituania că a impus un asediu asupra exclavei Kaliningrad prin interzicerea tranzitului mărfurilor rusești.

„Aceasta este o decizie fără precedent, care încalcă toate lgeile”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. „Acesta este cu siguranță un soi de asediu.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite