The Guardian: Scandalul aparentei scurgeri de informații americane ar putea fi „doar vârful icebergului”

Pentagon SUA
Pentagon SUA
11 aprilie 2023, 10:02

Dezvăluirea de materiale extrem de clasificate reprezintă deja cea mai gravă breșă de securitate națională a Washingtonului din ultimii mulți ani, inclusiv detalii despre lipsa de muniție din Ucraina, metodele de colectare a informațiilor americane folosite împotriva Rusiei și dovezi jenante care indică spionajul american asupra unor aliați apropiați precum Ucraina, Coreea de Sud și Israel. Analiștii sugerează că pagubele pentru SUA ar putea fi din ce în ce mai grave.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby, a declarat că Joe Biden a fost informat despre breșă la sfârșitul săptămânii trecute și că este ținut la curent cu evoluția situației. Kirby a mai spus că aliații Washingtonului au fost consultați „la nivel înalt”.

Unul dintre documente, datat la 23 februarie anul acesta și marcat secret, prezintă în detaliu modul în care sistemele de apărare antiaeriană S-300 din epoca sovietică ale Ucrainei vor fi epuizate până la 2 mai, în ritmul actual de utilizare. Nu este clar dacă Ucraina a schimbat de atunci ritmul de utilizare a rachetelor S-300, dacă stocurile au fost reaprovizionate sau dacă acum se bazează mai mult pe alte sisteme antiaeriene.

Luni, Ucraina a negat informația că ar fi fost nevoită să modifice unele planuri militare înaintea unei contraofensive mult așteptate din cauza scurgerii de informații. Consilierul prezidențial Mikhailo Podoliak a declarat că planurile strategice ale Kievului au rămas neschimbate, dar că tacticile specifice sunt întotdeauna supuse schimbării.

Autenticitatea documentelor nu a fost confirmată oficial, dar Pentagonul a emis duminică o declarație în care a afirmat că analizează documentele care „par să conțină materiale sensibile și foarte clasificate”.

O sursă din domeniul apărării din Marea Britanie a declarat luni că relatările ce au la bază documentele care susțin că un avion de luptă rusesc aproape a doborât un avion de supraveghere britanic în largul coastelor Crimeei în septembrie „conțin inexactități și nu reflectă ceea ce s-a întâmplat în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre”.

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a dezvăluit incidentul în parlament în octombrie și a declarat la acea vreme că Marea Britanie nu consideră că acest caz a fost o escaladare deliberată, ci că a fost pricinuit de o defecțiune tehnică. El a acuzat, de asemenea, Moscova că a acționat în mod nechibzuit.

Documentul se referă la incident ca la o „aproape o doborâre a avionului britanic RJ”, o referire la numele de cod Rivet Joint, comun pentru avioanele de recunoaștere RC-135.

Grupul de jurnalism de investigație Bellingcat a urmărit scurgerea de informații prin intermediul unei serii de canale utilizate de diferite comunități de pe internet, în special de adolescenți cu interese care variază de la echipament militar, creștinism ortodox, muzică și jocuri video, toți folosind Discord, o platformă de mesagerie populară printre gameri. Limbajul rasist era frecvent pe forumurile de internet implicate.

Mai mulți utilizatori de Discord au declarat pentru Bellingcat că sursa inițială a scurgerii de informații a fost un server folosit doar de 20 de persoane, care a purtat o varietate de nume diferite, cel mai frecvent fiind Thug Shaker Central. Acesta a fost înființat de urmăritorii unui youtuber popular numit Oxide, care postează videoclipuri despre arme și alte accesorii militare.

Sursele au declarat că primele scurgeri de informații de pe Thug Shaker Central datează din octombrie anul trecut și au implicat mult mai multe documente decât cele care au ieșit la iveală până acum. Cele mai recente documente scurse datează de la începutul lunii martie. Persoana care a operat scurgerea de informații ar fi acționat în calitate de administrator al serverului și a creat un canal în cadrul Thug Shaker Central numit „Bear vs Pig”, („Urs vs. Porc”) despre invazia rusă în Ucraina.

Documentele nu s-au răspândit dincolo de Thug Shaker Central până la sfârșitul lunii februarie, când unul dintre utilizatorii canalului „Bear vs Pig”, un adolescent căruia i se spunea Lucca, a început să posteze 107 dintre documentele fotografiate pe un server mai larg utilizat, WowMao, destinat fanilor unui youtuber filipinez cu sediul în Marea Britanie, cunoscut pentru videoclipurile sale meme, adesea despre istoria Europei și a Asiei.

Fondatorul serverului Thug Shaker, care a fost șters între timp, și doi dintre foștii săi utilizatori, au declarat pentru Bellingcat că fișierele postate pe WowMao reprezintă doar „vârful icebergului” în comparație cu cantitatea de documente încărcate inițial.

 

„Nu știm ce se află acolo”, a recunoscut Kirby luni. „Nu știm cine este responsabil pentru asta și nu știm dacă are mai multe (documente – n.r.) decât a intenționat să posteze. Așa că urmărim acest lucru și îl monitorizăm cât de bine putem.”

Câteva zile mai târziu, un utilizator a repostat 10 dintre imagini pe un server Discord pentru jucătorii jocului video Minecraft. Acestea au rămas acolo aparent neobservate timp de încă o lună, înainte ca un utilizator să posteze trei dintre ele pe un forum de dreapta, 4chan, iar puțin mai târziu, în aprilie, cinci documente au apărut pe aplicația de mesagerie Telegram. Pe Telegram, o parte a unuia dintre documente despre Ucraina a fost falsificată pentru a umfla numărul victimelor ucrainene și a diminua numărul victimelor rusești.

Pentagonul a trimis scurgerea de informații la Departamentul de Justiție pentru o anchetă penală. Documentele au o serie de clasificări, printre care top secret și Noforn, care înseamnă „not releasable to foreign nationals” („care nu pot fi comunicate cetățenilor străini”), ceea ce sugerează că autorul scurgerii este american. Documentele au fost tipărite și împăturite, probabil pentru a fi puse într-un buzunar, înainte de a fi fotografiate și încărcate.

Dacă se va dovedi că scurgerea este autentică, acest lucru ar putea avea consecințe mortale pentru ucraineni în războiul cu Rusia, a declarat cel mai important democrat din comisia de informații a Camerei Reprezentanților din SUA, potrivit CNN.

„Nu va fi greu pentru ruși să taie căile de colectare [a informațiilor] care ar fi putut salva vieți în fiecare zi”, a declarat luni reprezentantul Jim Himes.

„Orice lucru care indică surse și metode comportă riscul foarte real ca acele surse și metode să dispară”, a spus Himes. „Iar asta poate însemna că oamenii sunt uciși, poate însemna că tehnologiile sunt oprite. Iar asta se traduce prin rezultate negative pe câmpul de luptă.”

Himes a subliniat că nu a fost informat cu privire la documente și că nu a putut confirma în mod independent autenticitatea acestora. Însă oficiali americani au declarat pentru CNN că documentele par reale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite