The Guardian: Rata scăzută a mortalității din cauza coronavirusului din Germania intrigă experții

Rata relativ redusă a mortalității din Germania intrigă experții, pe măsură ce coronavirusul se răspândește în Europa. Unii pun la îndoială metodologia culegerii de date, în timp ce alții susțin că ratele ridicate de testare ale țării permit o aproximare mai exactă a amenințării noului coronavirus, analizează publicația The Guardian, preluată de Mediafax.

23 Martie 2020, 05:56 (actualizat 23 Martie 2020, 06:29) Știrile TVR |
Coronavirus. Spital / FOTO: AFP/STR

În timp ce pandemia a lovit Germania cu forță deplină, Universitatea Johns Hopkins notând 22.364 de infecții confirmate până duminică dimineață, sunt raportate doar 84 de decese, relatează The Guardian.

Germania are astfel cea mai mică rată a mortalității din cele 10 țări cel mai grav afectate de pandemie: 0,3%, comparativ cu 9% în Italia și 4,6% în Marea Britanie.

Contrastul cu Italia este deosebit de surprinzător, în condițiile în care cele două țări au cel mai mare procent de cetățeni cu vârsta de 65 de ani sau mai mult în Europa. Iar indicele Bloomberg Global Health indică un stil de viață mai sănătos pentru italieni decât pentru germani.

Politicieni germani și oficialii din domeniul sănătății au fost reticenți să comenteze rata scăzută a mortalității.

Lothar Wieler, președintele Institutului Robert Koch (RKI), a declarat că nu se așteaptă să existe o diferență semnificativă a ratelor de mortalitate între Italia și Germania, pe termen lung.

"Este prea devreme să spunem dacă Germania este mai bine pregătită medical pentru pandemia COVID-19 decât alte țări", a declarat Marylyn Addo, de la Centrul Medical al Universității din Hamburg. Addo a sugerat că o explicație probabilă a cifrelor a fost că, în timp ce spitalele din nordul Italiei sunt supraaglomerate cu pacienți, Germania nu a atins capacitatea maximă și a avut mai mult timp pentru a aproviziona cu echipamente și pentru a redistribui personalul.

Foarte important, Germania a început să testeze oamenii, chiar cu simptome mai ușoare, relativ devreme, ceea ce înseamnă că numărul total de cazuri confirmate poate oferi o imagine mai exactă a răspândirii virusului decât în ​​alte state.

Profilul de vârstă al celor afectați în primele săptămâni a fost, de asemenea, mai tânăr decât în ​​alte țări, mulți dintre ei inși sănătoși, care s-au întors din stațiunile de schi din Austria sau Italia, ceea ce ar explica rata scăzută a mortalității.

"Presupun că mulți tineri italieni sunt sau au fost infectați fără să fie detectați vreodată", a declarat pentru ziarul "Die Zeit" Christian Drosten, virolog la spitalul Charité din Berlin. "Acest lucru explică, de asemenea, rata mortalității presupus mai mare a virusului acolo."

Drosten, care a consiliat ministerul german al Sănătății, a avertizat, de asemenea, că rata mortalității din Germania probabil va crește în următoarele săptămâni, întrucât zonele cu risc ridicat devin mai greu de identificat și capacitatea de testare devine extinsă. "Pare că virusul a devenit mai periculos, dar asta ar fi o denaturare. Va reflecta pur și simplu ceea ce deja începe să se întâmple: ratăm din ce în ce mai multe infecții".

Metodologia din spatele colectării datelor din Germania ar putea avea un rol, de asemenea, în discrepanța dintre cifrele italiene și germane.

Dacă un pacient este testat pozitiv pentru COVID-19 în Germania, medicul va anunța autoritatea medicală locală, care va transfera digital datele către Institutul Robert Koch (RKI). Acest proces, mai lent, explică de ce cifrele zilnice ale RKI au fost constant mai mici decât cele de la Universitatea Johns Hopkins, care își actualizează mai des tabelele de date. Până la ora 10 dimineața duminică, de exemplu, RKI anunța doar 55 de victime în Germania.

Spre deosebire de Italia, în Germania nu există teste postmortem pentru noul coronavirus. RKI spune că persoanele care nu au fost testate pentru COVID-19 în viață, dar care sunt suspectate că au fost infectate, "pot fi" testate după moarte. În sistemul de sănătate descentralizat din Germania însă aceasta nu este încă o practică de rutină.

Drept urmare, este teoretic posibil să existe persoane care ar fi putut să fi murit în casele lor înainte de a fi testate și care nu apar în statistici.

Specialiștii medicali, precum Addo, nu consideră că numărul cazurilor nedeclarate este semnificativ din punct de vedere statistic. "Clinicile care se ocupă de afecțiuni respiratorii au fost în alertă cu privire la virus de săptămâni întregi, așa că aș fi foarte surprinsă dacă ar exista un număr semnificativ de decese neînregistrate."

Cifrele oficiale ale mortalității RKI includ atât persoanele care au murit din cauza virusului, cât și pe cele infectate și cu probleme de sănătate, la care nu a putut fi determinată cauza precisă a morții.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 3°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 10°C 7°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI