Tweet-urile abuzive, adesea violente, care neagă urgența climatică, s-au transformat într-o avalanșă de când Elon Musk a cumpărat platforma, conform experților din Marea Britanie, scrie The Guardian.
Câțiva dintre savanții proeminenți din Marea Britanie întâmpină dificultăți în gestionarea a ceea ce ei descriu drept o creștere exponențială a abuzului din partea negaționiștilor climatici pe Twitter, de când platforma de social media a trecut sub conducerea lui Elon Musk anul trecut.
De atunci, persoanele responsabile de asigurarea că informarea corectă era prioritizată au fost disponibilizați, potrivit unui savant, iar sustenabilitatea Twitter-ului a dispărut. În același timp, câțiva utilizatori care au milioane de urmăritori distribuie afirmații false cu privire la urgența climatică, iar conturile lui Donald Trump și Jordan Peterson, un culture warrior de dreapta, au fost restabilite.
Experții climatici susțin că schimbarea este radicală. Ei încearcă să răzbată pentru a se face auziți într-o „avalanșă” de comentarii adesea ostile. „Este o schimbare majoră,” spune Mark Maslin, profesor de științele Pământului la University College London și autorul unor cărți populare precum „Cum să ne salvăm planeta”. „Acum, sunt ținta comentariilor abuzive și impertinente. Asta se întâmplă cu noi toți, dar eu provoc negaționiștii climatici și astfel am ajuns în mod particular țintit.”
Maslin spune că el obișnuia să aibă întâlniri regulate cu Sean Boyle, fostul șef al departamentului de sustenabilitate al Twitter, care a fost disponibilizat în contextul concedierilor în masă a personalului Twitter, întreprinse de Musk la scurt timp după ce a preluat conducerea Twitter-ului în aprilie 2022. Maslin spune că Boyle discuta despre munca depusă pentru buna funcționare a platformei, dezvoltând metode de asigurare că informația veridică este cea mai vizibilă.
Ei foloseau schimbarea climatică ca pe un test, pentru a diferenția creatorii de conținut care propagau informații false de cei care contribuiau la informarea utilizatorilor, spune Maslin. „Dar [Boyle] a fost disponibilizat, iar Twitter-ul a devenit Vestul Sălbatic.”
Maslin spune că el va continua să lucreze pentru platformă și să contracareze teoriile conspiraționiste, recurgând la dovezi științifice. „Eu vreau ca oamenii să înțeleagă că există soluții. Este absolut necesară prezența noastră pe rețelele sociale, pentru a proteja adevărul în pofida reacțiilor negative.”
Dar nu toți savanții sunt dispuși să țină piept ostilității frecvente. Doug McNeall, un statistician care investighează schimbările climatice la Met Office Hadley Centre, în Exeter, a spus că a blocat sau a pus pe mute multe conturi de Twitter înainte de apariția lui Musk. „Am ajuns în punctul în care îmi afecta cu certitudine sănătatea mintală”, spune el. „Am petrecut ani de zile în dezbateri cu scepticii climatici, inclusiv cu oameni care presupun că erau plătiți”, adaugă el. „Dar interacțiunile îndelungate cu oameni abuzivi au un anumit preț.”
McNeal a susținut că era dificil pentru savanți să găsească o modalitate de a răzbate prin informația falsă de pe Twitter. „Eu nu pot să-mi dau seama dacă oamenii citesc informații false sau informații științifice veridice legate de ce se întâmplă”, spune el. „Asta este alarmant.”
Ed Hawkins, un profesor de climatologie la Universitatea din Reading, care are 94.000 de urmăritori pe Twitter, a spus că a remarcat o „creștere exponențială” a tweet-urilor pe conturile negaționiștilor climatici, care implică adesea teorii conspiraționiste sau subiecte care au fost dezmințite cu mult timp în urmă. „Un segment mai mare al comentariilor este personal și abuziv”, a spus el. „Orice tweet relativ popular al unui climatolog este acum ținta unei avalanșe de răspunsuri.”
Hawkins a observat că multe dintre conturile negaționiștilor au abonamente Twitter cu plată și prin urmare apar în fruntea răspunsurilor. „Astfel, transpare faptul că există un efort coordonat [al negaționiștilor schimbărilor climatice] de a crea impresia că negaționismul climatic e mai răspândit decât este în realitate”, a spus el.
Profesorul Richard Betts din Universitatea din Exeter și cercetător climatic la Hadley Centre, a spus: „Ostilitatea fățișă a luat amploare în ultimele săptămâni. În principal, oamenii spun că aberezi. Ei nu își doresc o conversație.”
În urma unei anchete la care au participat 468 de climatologi din toată lumea, publicat de grupul de campanie Global Witness luna trecută, a fost descoperit că savanții proeminenți erau țintele principale ale abuzului, iar jumătate dintre cei care au publicat cel puțin 10 lucrări au raportat hărțuirea online drept consecința muncii lor în domeniul climatologiei. Una din opt savante care au raportat abuzul au fost amenințate cu violență sexuală.
Twitter nu a răspuns la solicitarea de comentarii.