The Economist: Pe frontul din Ucraina au pierit mai mulți ruși decât în toate războaiele de după 1945 la un loc

Soldați ruși
Soldați ruși
10 martie 2023, 09:21

Aproape 1.200 de soldați ruși au fost uciși recent, într-o singură zi, în jurul Bahmut, potrivit spuselor celui mai înalt general american, Mark Milley, într-un interviu pentru Politico. „Asta-i Iwo Jima”, a reflectat el, referindu-se la bătălia brutală de 36 de zile din Pacific, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Asta-i Shiloh” – o bătălie din războiul civil american. O lucrare publicată recent oferă o nouă evaluare a pierderilor extraordinare cu care se confruntă Rusia în Ucraina.

Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), un think-tank din Washington, spune că este probabil ca Rusia să fi suferit între 60.000 și 70.000 de pierderi de vieți omenești în luptă, în primul an de invazie, citând oficiali americani și alți oficiali occidentali, precum și rapoarte publice. Graficul nostru prezintă o estimare centrală în acest interval. Incluzându-i pe cei uciși, răniți și dispăruți, numărul total al victimelor crește la 200.000 la 250.000. Asemenea calcule sunt o activitate foarte incertă. Dar bilanțul CSIS este doar puțin mai mare decât estimările guvernelor occidentale, care se bazează pe intelligence.

Pierderile rusești stratosferice nu sunt surprinzătoare. Blitzkrieg-ul inițial al Rusiei din februarie 2022 a eșuat, iar conflictul s-a transformat de atunci într-un război de uzură: volume uriașe de obuze continuă să lovească forțele de fiecare parte. În încercarea sa de a captura orașul estic Bahmut, care se clătină, Rusia a trimis în luptă valuri de recruți și deținuți. Aceștia au fost uciși în număr mare. Timp de două săptămâni, la sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie, pe măsură ce Rusia și-a intensificat atacurile în estul Ucrainei, victimele sale au ajuns probabil la peste 800 pe zi – uciși și răniți – potrivit serviciului britanic de informații militare.

Acest nivel de carnagiu depășește cu mult ceea ce Rusia a avut de înfruntat în oricare dintre conflictele sale moderne. A pierdut de la 95 până la 185 de soldați pe lună în Cecenia, între 1999 și 2009, și de la 130 până la 145 de soldați pe lună în Afganistan, între 1979 și 1989. În Ucraina, a înregistrat de la 5.000 până la 5.800 de decese pe lună, în rândul militarilor (inclusiv al mercenarilor). Numărul soldaților ruși uciși în ultimul an depășește probabil numărul morților în orice alt conflict rusesc și sovietic din 1945, la un loc. Pierderile sale sunt mici doar în comparație cu cele din cel de-al Doilea Război Mondial, în care Uniunea Sovietică a pierdut peste 8 milioane de oameni.

Pierderile grave ale Rusiei au forțat-o să decreteze o mobilizare în septembrie, dar a distrus în mare măsură acele forțe. Ar putea lansa un alt val de mobilizare, deși acest lucru ar veni cu riscuri politice. Deja, două treimi dintre ruși cunosc pe cineva care a fost mobilizat sau care luptă în război. În plus, în rândul trupelor ucise în 2022 se aflaseră mulți dintre cei mai buni ofițeri tineri și cei mai experimentați soldați ai Rusiei. Bărbații care îi înlocuiesc vor avea mai puțină pregătire, disciplină și îndemânare. Nici nu vor avea aceeași calitate a echipamentului.

Când oficialii americani din intelligence au informat Congresul referitor la pregătirile rusești pentru război, anul trecut, ei au sugerat că ar putea muri între 25.000 și 50.000 de civili ucraineni. Totalul real a fost considerabil mai mic: cel puțin 8.000 de decese de civili confirmate, potrivit ONU. Oficialii au estimat, de asemenea, că Rusia va pierde între 3.000 și 10.000 de militari – un interval care reflecta așteptările privind un război convențional relativ scurt. Nu și-ar fi putut imagina că Rusia va sacrifica o întreagă armată în decurs de un an.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă