The Economist: Opiniile despre Israel sunt înșelător de negative pe internet. Sprijinul pentru palestinieni, mult mai mare pe rețelele de socializare decât în sondajele de opinie corect realizate

Drapel Israel
Drapel Israel
3 noiembrie 2023, 09:54

„La început am fost supărat pe Hamas și pe Palestina pentru atacuri”, a scris un utilizator, „dar acum, după ce am văzut mai multe din ceea ce se întâmplă, nu pot sprijini un astfel de regim în Israel. #Eliberati Palestina”.

Oare astfel de opinii reflectă opinia generală? La cererea noastră, DMR, o companie de tehnologie IA, a colectat 1 milion de postări de pe Instagram, Twitter și YouTube în perioada 7-23 octombrie. Toate au conținut hashtag-uri dintr-o listă cu un număr similar de termeni pro-israelieni și pro-palestinieni în engleză sau au răspuns la astfel de postări. DMR a construit apoi un model de învățare automată pentru a clasifica postările ca suporteri pentru o tabără, cealaltă sau niciuna. A fost instruit pe conținut în limba engleză, dar a procesat și postări în orice limbă care includea hashtag-uri în engleză. DMR a găsit o schimbare bruscă împotriva Israelului cu timpul. Pe 7 octombrie, cele două părți aveau cote de sprijin aproximativ egale. Până pe 19 octombrie, postările pro-palestiniene erau de 3,9 ori mai frecvente decât cele pro-israeliene.

Israelul s-a descurcat de departe mai rău online decât în sondajele de opinie publică. Pe 20 octombrie – o zi cu de două ori mai multe postări pro-palestiniene decât pro-israeliene pe rețelele sociale americane, un sondaj YouGov, realizat pe americani, a găsit trei susținători ai Israelului pentru fiecare susținător palestinian. În Marea Britanie, un alt sondaj YouGov a găsit un sprijin egal pentru fiecare tabără, în acea zi în care palestinienii câștigau bătălia britanică pe rețelele sociale cu o marjă de șase la unu.

O cauză a acestui decalaj este vârsta. Utilizatorii rețelelor sociale sunt tineri, iar astfel de oameni sunt neobișnuit de pro-palestinieni în opiniile lor. Mai mult, eșantionul folosit de către DMR nu a inclus Facebook, care poate fi cea mai pro-Israel platformă, datorită utilizatorilor săi mai în vârstă. În sondajele efectuate de omenii din Danemarca, Franța, Spania și Suedia, Israelul a atras mai multă simpatie totală, dar opiniile tinerilor participanți se potriveau cu ponderile de pe social media. Cu toate acestea, în America și în Marea Britanie, opiniile de pe rețelele sociale sunt și mai pro-palestiniene decât cele ale tinerilor respondenți din sondaj. Susținătorii Israelului arată mai puțin zel pentru lupta online.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite