The Economist: Guam, insula de unde ar putea începe următorul război al Americii

Insula Guam
Insula Guam
3 aprilie 2023, 10:43

La fel ca multe dintre bazele americane din Pacific, Guam amestecă hedonismul cu emoțiile războiului. Vizitatorii japonezi și sud-coreeni se distrează pe nisipul din Tumon Bay, o lagună cu recife de corali. Deasupra, avioane de vânătoare F-15 și bombardiere B-1 se pregătesc să aterizeze la baza Andersen Air Force din apropiere. Mai jos, submarine nucleare de atac intră și ies din portul Apra. Pușcașii marini construiesc o bază mai sus pe drum. În jur se află amintiri ale războiului din Pacific dintre America și Japonia. Ultimul soldat japonez s-a predat în 1972.

„Acolo unde începe ziua Americii”, așa cum îi place să se vândă Guam (în mod incorect), este, de asemenea, locul unde ar putea începe un viitor război american cu China. Acest punct cel mai vestic al Americii, cu o lungime de doar 48 km și o populație de aproximativ 170.000 de locuitori, o ajută să-și proiecteze puterea în vastul Pacific. Pe măsură ce tensiunile legate de Taiwan se agravează, scenariile de război prevăd deseori atacuri timpurii și susținute cu rachete chinezești asupra Guam și, poate, utilizarea de arme nucleare împotriva acesteia.

În mod surprinzător, pentru un complex militar atât de vital, Guam este doar slab apărat. Bateria de apărare antirachetă TAAD nu este întotdeauna activată. În orice caz, aceasta este destinată să respingă doar un atac limitat din partea Coreei de Nord, nu un atac din partea Chinei. Baza Andersen nu are rachete sol-aer Patriot, deși acestea sunt desfășurate în bazele americane din Coreea de Sud și Japonia. Navele de război dotate cu sisteme de apărare aeriană Aegis oferă o protecție suplimentară, dar este posibil ca acestea să nu fie întotdeauna în apropiere. Dacă judecăm după capcanele metalice omniprezente pe gardurile din jurul bazelor din Guam, comandanții par mai îngrijorați de șarpele arboricol maro, o specie invazivă, decât de un atac surpriză al Chinei.

China nu ascunde faptul că Guam se află în vizorul său. Racheta DF-26, cu o rază de acțiune de 4.000 km, este numită în mod obișnuit „ucigașul din Guam”. În 2020, o înregistrare video de propagandă chineză înfățișa un bombardier H-6k atacând o bază aeriană nedeclarată: imaginea din satelit era fără îndoială a lui Andersen. Pentru a supraviețui în „zona de angajare a armelor chineze”, forțele aeriene americane dezvoltă „angajarea agilă în luptă”. Aceasta implică împrăștierea avioanelor pentru a refuza Chinei o lovitură ușoară și conectarea lor în rețea cu „senzori” pentru a da bătălia. SUA au exersat astfel de tactici în cadrul exercițiului Cope North cu Japonia și Australia pe Guam și pe insulele din apropiere, în februarie. La sfârșitul fiecărei zile, însă, avioanele erau parcate toate împreună în rânduri ordonate în aer liber. Baza nu are adăposturi întărite pentru avioane, iar combustibilul său este depozitat în rezervoare aflate la suprafață.

Vulnerabilitatea Guam-ului atrage cu întârziere atenția Washingtonului, nu în ultimul rând pentru că șefii succesivi ai Comandamentului Indo-Pacific (INDOPACOM) din Hawaii, responsabil de orice viitor război cu China, continuă să pledeze pentru o mai bună protecție. În sfârșit, un plan se conturează. Pentagonul a solicitat 1,5 miliarde de dolari pentru a începe să consolideze apărarea aeriană a insulei în anul fiscal 2024 (care începe în octombrie 2023), o mare parte din această sumă fiind destinată Agenției de apărare antirachetă (MDA), care se concentrează în principal pe amenințările cu rachete împotriva patriei americane, iar restul armatei INDOPACOM face presiuni pentru a obține încă 147 de milioane de dolari.

„Ne jucăm de-a recuperarea întârzierilor”, recunoaște viceamiralul Jon Hill, directorul MDA. El spune că primul pas va fi montarea sistemului Aegis de pe nave pe uscat. Spre deosebire de sistemele „Aegis ashore” din Polonia și România, versiunea de pe Guam va avea radare mai bune, iar multe componente vor fi „distribuite” pe roți pentru a le spori șansele de a supraviețui unui atac. Vor exista mai multe radare pentru a oferi o acoperire completă. Împreună cu THAAD, acest lucru va oferi o protecție mai robustă împotriva rachetelor balistice.

Rachetele de croazieră s-ar putea dovedi o amenințare mai mare datorită numărului lor mai mare și capacității de a zbura la înălțime joasă și de a vira. Acestea vor fi combătute în principal de o combinație de sisteme ale armatei: Patriot; noul și mai puternicul său radar LTAMDS și un sistem cu rază mai scurtă de acțiune numit IFPC. Primele elemente ar trebui să fie puse în funcțiune până în 2024. Kiturile viitoare vor fi integrate pe măsură ce vor fi disponibile. Acesta ar putea include în cele din urmă arme care să elimine rachetele hipersonice, care sunt greu de lovit, și sisteme de „energie dirijată” (care utilizează lasere și microunde).

Toate acestea ridică semne de întrebare. Unul dintre ele vizează calendarul: mai multe componente nu sunt încă în producție, iar o mare parte din bani sunt încă investiți în cercetare și dezvoltare. O altă întrebare este dacă sistemele disparate de la MDA, marină și armată pot fi complet integrate astfel încât comandanții să poată lupta împotriva mai multor tipuri de rachete din mai multe direcții. Un al treilea semn de întrebare este dacă un Congres polarizat va aproba un buget la timp.

În cele din urmă, mulți dintre locuitorii din Guam s-ar putea întreba: echipamentul militar tot mai mare din Guam nu îi va speria pe turiști?

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă