The Economist: Cruzimea unui lord rus al războiului provoacă fiori elitei de la Moscova

Evgheni Prigojin
Evgheni Prigojin
5 ianuarie 2023, 10:18

La jumătatea lunii decembrie, un atac ucrainean de succes a împins forțele rusești înapoi cu un kilometru dincolo de limitele orașului. Dar acest lucru nu a contat prea mult în ceea ce privește volumul de muncă al lui Hervolski, pierderile ucrainene continuând să fie de ordinul zecilor pe zi. Acum, rușii atacă din nou, iar cadavrele se adună. „Este greu de descris sentimentul”, spune el. „Patruzeci de cadavre îngrămădite unele peste altele. Motorină, sânge și carne putrezită. Este o mizerie nenorocită și nu știi niciodată dacă vei fi următorul.”

Linia frontului de lângă Bahmut, un oraș mic și obosit aflat la 70 km nord de orașul Donețk, este în prezent cea mai aprig disputată secțiune din Ucraina. Și oferă puține justificări pentru moartea atâtor oameni, care se ridică la sute de morți zilnic, dacă se includ și pierderile rusești. Orașul are doar o valoare strategică limitată, oferind puține lucruri în afară de o sursă de apă și un nod de transport rutier.

Adevărata sa semnificație se află departe, la Moscova, ca teren de probă pentru asociatul lui Vladimir Putin, Evgheni Prigojin, și pentru Grupul Wagner, armata sa obscură de mercenari. Recrutând dintre condamnați și soldați mobilizați, Prigojin a preluat comanda frontului Bahmut și îl folosește pentru a-și demonstra propria viziune sângeroasă asupra viitorului. Dar nu toată lumea din Moscova este fericită, și nu în ultimul rând liderii militari și politici pe care lordul războiului a început să-i critice.

Amploarea colaborării dintre Wagner și forțele armate ruse a fost multă vreme neclară. Dar Wagner a găsit o modalitate de a coopera cu ierarhia militară rusă la sfârșitul toamnei. Potrivit lui Serhîi Cerevati, un purtător de cuvânt al comandamentului de est al Ucrainei, acest moment a coincis cu numirea unui nou comandant operațional, generalul Serghei Surovikin, un dur a cărui candidatură a fost susținută de Prigojin. Wagner a început să fie sprijinit de rețeaua logistică militară regulată, spune purtătorul de cuvânt, și chiar a început să lupte alături de unități de elită ale armatei regulate ruse în grupuri de atac. Dar recentele răsturnări de situație în apropiere de Bahmut și problemele cu logistica par să fi tensionat din nou relația.

La sfârșitul lunii decembrie, Wagner a publicat o înregistrare video în care doi dintre luptătorii săi exprimau un atac stupefiant la adresa comandantului-șef al forțelor armate ruse, generalul Valeri Gherasimov. Soldații, care își ascundeau identitatea cu eșarfe, dar care păreau să lupte în apropiere de Bahmut, au afirmat că cel mai important soldat al Rusiei reținea muniții. „Ne luptăm cu întreaga armată ucraineană, iar voi unde sunteți? Există un singur cuvânt pentru a descrie ceea ce ești – un poponar”. Loialiștii au condamnat izbucnirea. Dar Prigojin a ținut ulterior să își susțină public oamenii.

Un atac cu rachete ucrainene asupra unei cazărmi din Makiivka, la 60 km de Bahmut, în ziua de Anul Nou, a alimentat criticile naționaliste la adresa conducerii militare ruse. Lovitura de dimineață devreme, grație a cel puțin patru rachete de înaltă precizie Himars, a ucis zeci de soldați (majoritatea proaspăt mobilizați). Rusia a declarat că au murit peste 90 de persoane; Ucraina spune că cifra este de cel puțin 400. Igor „Strelkov” Girkin, fostul excentric ofițer de informații responsabil în mare măsură pentru izbucnirea războiului în regiunea Donbas în 2014, a declarat că i-a avertizat pe generalii ruși cu privire la probabilitatea unor lovituri Himars asupra cazărmilor. „Ei [generalii] sunt în principiu de neantrenat”, a lătrat el.

Girkin are un număr solid de adepți în rândul naționaliștilor, dar oficialii de la Moscova sunt mult mai îngrijorați de ascensiunea stelei lui Prigojin. Această îngrijorare s-a intensificat în octombrie și noiembrie, spune Tatiana Stanovaia, analist politic la Moscova, când oamenii din administrația prezidențială au văzut că fostul condamnat a stabilit un canal direct către Putin. „Prigojin atacă instituțiile guvernamentale cu echivalentul unor poziții revoluționare, iar acest lucru este înfricoșător pentru mulți dintre ei”. Ministrul apărării, Serghei Șoigu, el însuși o țintă obișnuită a criticilor Wagner, pare să își asume puține riscuri și și-a trimis propria grupare de mercenari, Patriot, să lupte în Donbas. Purtătorul de cuvânt al Ucrainei, Cerevati, spune că rolul exact pe care îl va juca forța Patriot este neclar. „Cu toate acestea, pare probabil că au fost trimise pentru a contrabalansa Wagner”.

În discursurile recente, Putin a subliniat primatul conducerii militare regulate. Dar el pare să nu fie preocupat de pericolele alternativei intransigente a lui Prigojin, spune Stanovaia. „Putin îl vede ca pe cineva capabil să trezească națiunea și ca pe un reprezentant al unei societăți civile ciudate.” Deocamdată, fostul deținut rămâne ferm pe orbita lui Putin. Dacă poziția pe câmpul de luptă se înrăutățește semnificativ, ar putea izbucni o luptă pentru putere.

Cu toate acestea, răspunsul mai imediat la problemele militare grave ale Rusiei în Ucraina va fi probabil un nou val de mobilizare. Ucraina crede că acesta ar putea începe în câteva zile; ministrul său al Apărării, Oleksii Reznikov, a sugerat săptămâna trecută că ar putea fi însoțit de anunțarea legii marțiale. Bahmut pare sigur că va suporta cea mai mare parte a oricărei creșteri de efective, așa cum a făcut-o deja de luni de zile. „Într-o zi sunt în dezordine, în următoarea se refac, așa s-a întâmplat mereu”, spune Hervolski. „Noi ne luptăm în continuare. Dar se pare că nu există nicio limită la cantitatea de rahat pe care o pot arunca asupra lui Bahmut.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă