The Atlantic: Gândirea conspiraționistă este o boală americană. De ce ne atrag atât de mult conspirațiile

De ce ne atrag atât de mult conspirațiile
De ce ne atrag atât de mult conspirațiile
17 ianuarie 2023, 14:53

Redăm argumentele lui Brian Klaas.

***

În calitate de american care locuiește în Marea Britanie în ultimul deceniu, am asistat în primul rând la două democrații disfuncționale, care se străduiesc să se facă de râs. Președintele Donald Trump a avertizat că uraganul a fost `unul dintre cele mai umede pe care le-am văzut vreodată, din punct de vedere al apei”. Prim-ministrul Liz Truss nu a reușit să reziste mai mult decât o salată la Downing Street. Acești ani nu au inspirat încredere în democrație.

În Marea Britanie și în Statele Unite – și în majoritatea democrațiilor occidentale șovăitoare – această disfuncție democratică este pusă în mod obișnuit pe seama unui vinovat universal: polarizarea. Motivul pentru care democrațiile noastre sunt în decădere, ni se spune adesea, este că suntem mai divizați ca niciodată. Și acest lucru este adevărat: polarizarea se înrăutățește. Dezbaterile despre Brexit și Trump au sfâșiat cetățenii – și familiile.

Dar necazurile democratice ale Marii Britanii și ale Americii nu sunt deloc aceleași. Problemele din democrația americană sunt mai grave. Asta pentru că o boală deosebit de insidioasă a infectat miezul sistemului său politic, o boală care nu este prezentă în aceeași măsură în alte democrații bogate: conspiraționismul extrem. În alte țări, inclusiv în Marea Britanie, există polarizare. America are o polarizare irațională, în care un partid politic a căzut sub vraja gândirii conspiraționiste. Polarizarea plus această tendință conspiraționistă riscă să transforme disfuncțiile democratice obișnuite într-o spirală a morții democratice. Bătălia pentru democrația americană va fi o bătălie pentru realitate.

În cadrul GOP-ului modern, teoriile conspirației – despre alegeri furate, culte satanice sau mușamalizări ale „statului profund” – au înlocuit ideile politice ca strigăt de raliere pentru baza MAGA a lui Trump. Discipolii lui Trump au dezvoltat o cunoaștere enciclopedică a unei distribuții amețitoare de personaje, împreună cu o serie de cuvinte de cod pentru presupuse mușamalizări. Aceștia își înșiră înțelepciunea acceptată despre conspirații de care majoritatea oamenilor nu au auzit niciodată, cum ar fi „Italygate”, noțiunea absurdă conform căreia ambasada SUA din Roma, în colaborare cu Vaticanul, a folosit sateliți pentru a truca alegerile prezidențiale din 2020.

În Marea Britanie, mult mai puțini oameni cred în teorii ale conspirației. Potrivit sondajului YouGov, o treime dintre americani cred că un grup mic de oameni conduce lumea în secret, în timp ce doar 18% cred același lucru în Regatul Unit. În mod similar, 9% dintre americani cred că COVID-19 este o boală falsă. În Marea Britanie, această cifră este de doar 3%. Șaptesprezece la sută dintre americani sunt de acord cu afirmația conform căreia „un grup secret de pedofili care se închină la Satana a preluat controlul asupra unor părți ale guvernului american și a mass-mediei americane principale”, față de 8% dintre britanici.

Totuși, ceea ce este cu adevărat îngrijorător în acest moment politic din America nu este doar răspândirea gândirii conspiraționiste în rândul populației generale. Este și faptul că iluziile au infectat conducerea politică principală. Nebunii au ajuns în Congres.

Când Kevin McCarthy a devenit în sfârșit președinte al Camerei în această săptămână, una dintre primele fotografii care au circulat a fost un selfie făcut cu reprezentanta republicană Marjorie Taylor Greene, o fostă adeptă a QAnon care a dat odată vina pentru un incendiu de pădure pe laserele spațiale evreiești.

A scrie o frază similară despre politica britanică modernă ar fi imposibil. Pur și simplu nu există nimic asemănător. În Marea Britanie, adepții teoriei conspirației sunt ostracizați de către establishmentul politic. Politicienii pot fi în dezacord cu privire la politică, dar cei care nu sunt de acord cu realitatea se confruntă cu consecințe reale.

Săptămâna trecută, de exemplu, Andrew Bridgen, un membru conservator al Parlamentului britanic, a postat pe Twitter un grafic de pe un site de teorie a conspirației, care răspândea informații false despre riscurile vaccinurilor COVID. Programul de vaccinare, a scris Bridgen, a fost „cea mai mare crimă împotriva umanității de la Holocaust încoace”. Răspunsul nu s-a lăsat așteptat. Bridgen a fost condamnat de tot spectrul politic. Propriul său partid l-a expulzat. Conservatorii, aflați la putere în Marea Britanie, nu doreau să fie asociați cu un adept al teoriei conspirației.

Între timp, dreapta politică americană este principala sursă globală de teorii ale conspirației COVID. Cu cât mai aberante, cu atât mai bine. În urmă cu doi ani, în Ohio, într-o paralelă aproape exactă cu remarcile lui Bridgen, reprezentanta republicană de stat Jennifer Gross a comparat vaccinarea obligatorie cu Holocaustul. Apoi, Gross a mers mult mai departe. Ea a lăudat cu efuziune mărturia unui expert șarlatan care a susținut că vaccinurile magnetizează oamenii, astfel încât lingurile se vor lipi de frunte după o injecție. „Ce onoare să vă avem aici”, a exclamat Gross, după ce presupusul expert a declarat că vaccinurile pot „interfera” cu turnurile de telefonie mobilă 5G. Gross nu s-a confruntat cu niciun contracandidat la alegerile primare și a fost recent reales, cu 64% din voturi.

În loc să fie expulzați din Partidul Republican sau să devină paria pe dreapta, adepții teoriei conspirației au devenit vedete ale Partidului Republican. Mike Flynn, fostul consilier pentru securitate națională al lui Donald Trump și fost înalt funcționar al serviciilor de informații, a sugerat în mod fals că COVID-19 a fost creat de George Soros, Bill Gates și Organizația Mondială a Sănătății pentru a fura alegerile din 2020. Într-o declarație separată, el a susținut că Yuval Noah Harari, autorul cărții de succes „Sapiens”, a fost parte a unui complot pentru a modifica ADN-ul uman și a ne transforma în cyborgi.

Flynn ar trebui să fie un subiect irelevant de amuzament. În schimb, el este capul de afiș al conferințelor de dreapta și atrage audiențe uriașe. Recent, Flynn a împărțit scena cu Eric Trump la evenimentul ReAwaken America – în timpul căruia un vorbitor a afirmat că „sateliții demonici” controlează votul în America. Donald Trump, conspiraționistul șef al Americii, a vorbit la conferință prin telefon.

Jonathan Gottschall, un expert în legăturile dintre evoluție și experiența umană, a găsit o explicație simplă și convingătoare pentru motivul pentru care oamenii sunt atrași în mod înnăscut de teoriile conspirației. Suntem, în cuvintele sale, niște animale care povestesc. Mintea noastră a evoluat pentru a se agăța de povești ca să dea sens unei lumi nebănuit de complexe.

Din păcate, teoriile conspirației sunt unele dintre cele mai bune povești care există. Sunt thrillere. Multe dintre ele ar deveni filme de mare succes. Iar a demasca o teorie a conspirației înseamnă a spune cuiva că nu există nicio poveste. Înseamnă să încerci să convingi o persoană care a dat sens tiparelor – uitându-se la ele prin oglinda de distracție a gândirii conspiraționiste – că acele tipare sunt lipsite de sens. Acesta nu este un mesaj pe care animalul povestitor vrea să-l audă.

Toți oamenii, indiferent de convingerile politice, sunt susceptibili la teoriile conspirației. Milioane de americani, de stânga și de dreapta, cred în ele. Dar gândirea conspiraționistă prosperă mai ales la dreapta, deoarece este sancționată, și aprobată, de sus.

Acest conspiraționism asimetric durează de ceva vreme. Istoricul Richard Hofstadter a observat cum „stilul paranoic” a prins rădăcini în dreapta la mijlocul secolului al XX-lea, începând cu maccarthismul și continuând cu ascensiunea lui Barry Goldwater în 1964, la scurt timp după asasinarea lui John F. Kennedy.

În ultimul deceniu, gândirea conspiraționistă a trecut de la un factor îngrijorător în politica republicană la o trăsătură definitorie. Acest lucru este în parte din cazua lui Trump însuși, care a colportat nenumărate teorii dezmințite ale conspirației, inclusiv faptul că schimbările climatice sunt o farsă inventată de China și minciuna conform căreia tatăl lui Ted Cruz ar avea legături cu asasinarea lui JFK. Pe măsură ce Trump a preluat conducerea partidului, minciunile sale conspiraționiste au devenit ortodoxie republicană. Iar acest lucru a deschis ușa influencer-ilor conspiraționiști, care au început să inventeze noi minciuni.

Escrocii dezaxați profită de ceea ce scriitorul Kurt Andersen a numit „complexul industrial al fanteziei”, în care provocatorii media, inclusiv Infowars și Fox News, au profitat de mesaje politice definite de o mentalitate conspiraționistă.

Aceștia profită de indivizii susceptibili, în special de cei care sunt singuri și plictisiți, care navighează singuri și care găsesc comunități online pentru a le înlocui pe cele din lumea reală. Persoanele cu personalități paranoice sunt deosebit de vulnerabile, la fel ca și cele cu o viziune maniheistă asupra lumii – percepția că întreaga lume este o luptă între bine și rău. La evenimentul ReAwaken America, un vorbitor a avansat afirmația aberantă că alegerile au fost furate de demoni.

Singură, polarizarea este dăunătoare, dar controlabilă. Când polarizarea se îmbină cu teorii ale conspirației deranjante, atunci ruptura democratică devine mult mai probabilă. Unul dintre scopurile guvernării democratice este acela de a permite cetățenilor să rezolve problemele prin compromis, fără a recurge la violență. Politica conspiraționistă republicană modernă subminează aceste aspecte – rezolvarea problemelor, compromisul și evitarea violenței.

Pentru a rezolva o problemă, trebuie mai întâi să fiți de acord că ea există. Prin urmare, democrația necesită un simț comun al realității. În schimb, America s-a scindat într-o societate în care cetățenii se auto-selectează în orice versiune a lumii în care doresc să trăiască, reflectată de mass-media. În schimb, în Marea Britanie, BBC continuă să domine cota de piață a presei audiovizuale, iar posturile care promovează teoriile conspirației au audiențe foarte mici. Mai mult, politicienii de stânga și de dreapta urmăresc și acceptă să fie intervievați de BBC, în timp ce în SUA, politicienii gravitează în jurul unor instituții media partizane prietenoase.

Chiar dacă politicienii pot fi de acord că există o problemă, natura maniheistă a teoriilor conspirației – și afirmațiile extreme încorporate în cultele conspiraționiste precum QAnon – face ca un compromis să fie puțin probabil. Să încerci să găsești un teren comun cu un concetățean american care nu este de acord cu tine în ceea ce privește asistența medicală sau impozitele este un lucru, dar dacă crezi că democrații racolează copii pentru a le suge sângele, atunci colaborarea în ceea ce privește, să zicem, reforma democratică devine mult mai dificilă. Desigur, republicanii aleși în general nu cred cu adevărat în aceste afirmații mai ciudate, dar unii dintre alegătorii lor de bază cred, iar acest lucru pune presiune asupra lor pentru a-i trata pe democrați ca pe niște dușmani malefici, mai degrabă decât ca pe niște adversari politici legitimi.

Pe 6 ianuarie 2021, mii de insurgenți iluzionați au atacat Capitoliul din cauza minciunilor răspândite de Trump și acoliții săi. Dar problema cea mai mare a fost în interiorul rândurilor Congresului însuși, deoarece majoritatea republicanilor din Camera Reprezentanților au votat pentru a nu certifica alegerile pe baza acelor teorii dezmințite.

Aceștia au fost insurgenții conspiraționiști în costume – și acum sunt la conducerea Camerei Reprezentanților. Ce vor face acum că sunt la putere? Vor lansa nenumărate investigații privind vaccinurile COVID, mușamalizările din statul nevăzut și alegerile despre care ei pretind, pe nedrept, că au fost furate. Guvernarea va fi pusă în așteptare timp de doi ani.

Până când politica republicană modernă nu va înceta să mai împuternicească în mod sistematic nebunii, disfuncția democratică a Americii nu poate fi considerată echivalentă cu simpla polarizare care există în țări similare, cum ar fi Marea Britanie. În Marea Britanie, sistemul politic este stricat în moduri care sunt mai ușor de reparat. Când realitatea se schimbă, oamenii își schimbă părerea – și cineva atât de incompetent ca Liz Truss este dat afară din funcție în doar 42 de zile.

Din nefericire, slăbirea gândirii conspiraționiste în politică este extrem de dificilă; înseamnă să încerci să faci animalul povestitor să renunțe la o poveste infernală. Dar iată o pepită de înțelepciune pentru a începe, extrasă din H. L. Mencken: „Modul de a trata superstiția”, a scris el, „nu este să fii politicos cu ea, ci să o ataci cu toate armele, astfel încât să o distrugi, să o schilodești și să o faci pentru totdeauna infamă și ridicolă.”

QAnon este un cult nebun. Ideea că vaccinurile fac ca lingurile să se lipească de tine este o prostie. Oricine îți spune că un istoric de best-seller face parte dintr-un complot secret pentru a te transforma într-un cyborg este, cu scuze neserioase față de Mike Flynn, un idiot complet. În lupta pentru realitate, ridicolul este o armă puternică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă