Thailanda: Al optulea copil a fost salvat din grota Tham Luang. Starea de sănătate a băieților este bună

Echipele speciale thailandeze au reluat luni complicata misiune de salvare a copiilor captivi în peșteră: 4 copii au fost aduși la suprafață.  Alți 4 băieti au fost salvați duminică, după un drum prin întuneric, ape adânci și pasaje foarte înguste. După reușită, operațiunea a fost întreuruptă pentru odihna scafandrilor și realimentarea tuburilor de oxigen.

09 Iulie 2018, 14:40 (actualizat 09 Iulie 2018, 21:44) |
$article.media.images[0].description
Operațiune de salvare în peșteră/ FOTO: bbc.com"

Operațiunea de salvare are și o importantă componentă psihologică. Numele celor salvați nu este dat publicității pentru a nu declanșa panica părinților celor rămași în peșteră. Patru copii au fost internați în spital deoarece există riscul unor infecții.

Traseul din peșteră este complicat și dificil. Chiar la jumătate se află cel mai îngust spațiu: are doar 38 de centimetri înălțime. Este atât de strâmt încât scafandrii salvatori trebuie să-și dea jos buteliile de oxigen pentru a putea trece.

ACTUALIZARE Cea de-a doua zi dedicată operațiunilor de salvare a grupului blocat în peșteră s-a încheiat. Opt băieți din grupul de 13 captivi în adâncuri (12 copii și anternorul lor de fotbal) au fost salvați până acum. Echipele de salvare au nevoie de odihnă și de pregătire pentru următoarea misiune: cea de-a treia.

ACTUALIZARE Un al optulea copil a fost scos din peșteră luni și a fost trimis la o unitate medicală locală.  Numărul total al băieților scoși din peșteră luni este de patru, după cei patru salvați duminică.

Patru băieți și antrenorul lor mai sunt încă în peșteră.

ACTUALIZARE Echipele speciale au scos la suprafață încă doi băieți. Din misiune fac parte atât scafandri care au participat la operaţiunile de duminică, dar şi scafandri nou veniți, care i-au înlocuit pe cei epuizaţi după misiunea din ziua precedentă,

ACTUALIZARE A fost salvat un al cincilea copil din grupul blocat în peșteră. A fost transportat apoi cu elicopterul la Spitalul Prachanukroh din Chiang Rai.

ACTUALIZARE Scufundătorii au reintrat în această dimineață în peșteră pentru a continua salvarea celor 8 copii și a antrenorului de fotbal încă rămași în adâncul muntelui.

Ieri, primii 4 băieti au fost salvați. Aceștia se simt bine dar, de teama unor infecții, sunt ținuți departe de familii până la efectuarea tuturor analizelor.

11 ore - atât a trecut din momentul declanșării operațiunii de salvare, până ce primul copil a ajuns la suprafață. Încărcați cu echipamente și provizii, scafandrii au avut nevoie de 6 ore pentru a străbate cei 5 km de traseu extrem de periculos. Unul câte unul, cei 4 băieți, însoțit fiecare de 2 scafandri - unul în față și unul în spate - au pornit pe anevoiosul drum de întoarcere.

(w500) Operațiun

Meteorologii anunță noi ploi abundente și în câteva zile grota se va inunda complet.

La eforturile de salvare participă 90 de scanfandri, 50 fiind din Australia, Marea Britanie, Statele Unite. Printre aceștia și ingineri ai companiei Sapce X a miliardarului Elon Musk. Acesta a prezentat imagini cu testele la un submarin în miniatură, care poare transporta o singură persoană,și care ar putea fi folosit în astfel de situații.

Grupul format din 12 băieţi, cu vârste între 11 şi 16 ani, și antrenorul lor (25 de ani), au intrat în peşteră pe 23 iunie, după un antrenament de fotbal. Nivelul apei a crescut brusc și au rămas captivi. Au fost localizați pe 2 iulie, într-o zonă uscată din grotă, la circa patru kilometri distanţă de intrare.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 6°C
IASI 9°C 4°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 16°C 7°C
CRAIOVA 9°C 4°C
BRASOV 10°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI