COOLTURA

"Teze și antiteze la Washington" - noua carte a lui Vladimir Tismăneanu este un omagiu adus Monicăi Lovinescu şi lui Virgil Ierunca

O pledoarie pentru libertate, demnitate şi pentru o etică a neuitării. Aşa s-ar defini ultimul volum de proză politică lansat de Vladimir Tismăneanu. Titlul cărţii, Teze și antiteze la Washington, e un omagiu adus Monicăi Lovinescu şi lui Virgil Ierunca. Continuând tradiţia celor doi, autorul îşi exprimă încrederea în puterea ideilor de a combate fanatismele şi totalitarismele de orice fel.

07 Iulie 2017, 18:44 |
COOLTURA Noua carte a lui Vladimir Tismăneanu
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Teza fundamentala pe care Vladimir Tismăneanu spune că și-a construit Tezele și antitezele la Washington este că revoluția bolșevică de acum 100 de ani a schimbat fundamental lumea. O analiză a moștenirii pe care ne-a lăsat-o și a formelor sale de manifestare astăzi este miza cărții.

Tismăneanu constată că marile probleme ale secolului XX - ideologiile mesianiste, salvaționiste, populismul  - bântuie și lumea de azi. Valorile în care el crede - ca intelectual critic și ca spectator angajat, descendent al liniei lovinesciene - sunt din nou puse sub semnul întrebării.

Ca armă împotriva noilor fanatisme, Tismăneanu pledează pentru ideea de libertate, de demnitate umană, pentru un liberalism civic, pentru întoarcerea perpetuă la experiențele trecutului.

Cartea propune și o galerie de portrete, atât ale reprezentanților vechiului regim, dar și ale unor peronaje luminoase precum Monica Lovinescu.

"O etică a neuitării înseamnă un pilon al unei urgente terapii sociale care să exorcizeze răul. Democrația se ofilește în absența memoriei", mărturisește Vladimir Tismaneanu, explicând astfel și demersul său de angajare în condamnarea regimului comunist din România.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ -2°C 1°C
CONSTANTA 2°C 4°C
CRAIOVA 5°C 7°C
BRASOV -2°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI