Tezaurul de excepție descoperit în Castrul roman de la Barboși poate fi văzut la Muzeul de Istorie din Galați

Premieră la Galați: publicul poate vedea tezaurul descoperit în ultimii doi ani în castrul roman de la Barboși. Pasionații de istorie au avut astfel șansa să admire zeci de monede, unelte, decorațiuni și obiecte de uz casnic, vestigii scoase la lumină după aproape două milenii.

16 Noiembrie 2019, 11:16 (actualizat 16 Noiembrie 2019, 11:21) |
Vestigii antice
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Cavoul roman descoperit în anii '70 la Galați continuă să fie o sursă de artefacte istorice unice, dar și de uimire pentru specialiști. Au găsit unelte de mici dimensiuni din os sau cupru, bijuterii, pandantive, monede din argint, amfore și foițe de aur folosite pentru decorațiuni, conservate excelent.

Situl descoperit în urmă cu jumătate de secol a fost atunci acoperit cu plăci din beton după o evaluare sumară, iar în jurul lui s-au ridicat blocuri. Abia în 2017 autoritățile locale au găsit fonduri pentru a relua cercetările arheologice.

În aceeași situație s-a aflat și castrul roman de la Barboși, situat la ieșirea din Galați. În acea zonă se afla granița imperiului, după cucerirea Daciei. Vara trecută, arheologii au făcut o descoperire uluitoare: ruinele unui turn de observație cu 8 laturi, care datează din secolul 2 după Hristos. În plus, inventarul arheologic al sitului este spectaculos.

În ciuda trecerii timpului, multe artefacte s-au păstrat impecabil.

Cele mai importante piese descoperite la cavoul roman sunt foițele din aur, prezentate pentru prima dată publicului, care erau folosite de către romani, în acea perioadă, pentru decorațiuni interioare.

Obiectele expuse în premieră îi fascinează pe vizitatori.

Comorile scoase la lumină de arheologi pot fi admirate la Muzeul de Istorie din Galați. Accesul este gratuit, iar autoritățile locale intenționează să transforme cavoul roman și situl de la Barboși în obiective turistice.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 8°C
IASI 6°C 5°C
CLUJ 1°C 1°C
CONSTANTA 12°C 9°C
CRAIOVA 3°C 10°C
BRASOV 9°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI