Tezaur filatelic ținut sub lacăt. Colecția de timbre a statului nu este expusă, din cauza unei scăpări legislative

Statul are un tezaur filatelic evaluat de colecționari la peste jumătate de miliard de euro. Dar, de aproape patru ani, valoroasele mărci poștale nu mai pot fi admirate din cauza unei scăpări legislative. Gestionarul tezaurului, Banca Națională, nu poate organiza expoziții, pentru că dreptul de administrare aparține Muzeului Național de Istorie. Soluţia găsită de parlamentari este mutarea tezaurului, înapoi, la muzeu.

15 Mai 2018, 09:52 (actualizat 15 Mai 2018, 09:58) |
Tezaur filatelic, ținut sub lacăt
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Tezaurul filatelic al României conține peste 15 milioane de timbre, machete și matrițe. În patrimoniu sunt unele dintre cele mai vechi și valoroase mărci poștale din lume.

Un timbru "Cap de Bour" s-a vândut la licitații cu peste 100.000 de euro. În trecut, colecția a fost prezentată publicului, la expoziții interne și internaționale. Dar, de aproape patru ani, timbrele stau sub lacăt, în subsolul Băncii Naționale.

O lege din 2013 a desființat Muzeul Filatelic care funcționa în incinta Muzeului Național de Istorie. Și a transferat colecția de timbre la Banca Națională, pentru gestiune, conservare și punere în valoare. Dar legea a avut o scăpare.

Curtea de Conturi a constatat un prejudiciu uriaș, de peste 60 de milioane de euro, în 2008. Din tezaur ar fi dispărut peste 7.300 de piese, iar unele dintre cele mai valoroase timbre, cum ar fi Cap de Bour, ar fi fost înlocuite cu falsuri. Dar nimeni nu a fost găsit vinovat. Acum, parlamentarii au pregătit o lege prin care vor să mute tezaurul de la Banca Națională, înapoi la Muzeului Național de Istorie.

Legea este la comisii, în Senat și nu se știe dacă va fi adoptată. Deocamdată, tezaurul filatelic rămâne nevalorificat, departe de public. Alte muzee filatelice din Europa atrag anual mii de vizitatori și obțin astfel venituri importante.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 11°C
IASI 9°C 9°C
CLUJ 4°C 6°C
CONSTANTA 9°C 10°C
CRAIOVA 8°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI