Tezaur extrem de valoros, găsit la Tecuci. Zeci de mii de monede, descoperite în curtea bibliotecii locale

10 noiembrie 2022, 17:55

Luni dimineață, muncitorii s-au apucat de treaba însă au oprit imediat lucrările atunci când au dat peste vasul plin cu monede.

”M-au anunțat unul dintre săpatori: veniți repede că am găsit o oală cu monezi. Dar eu tot glumeam cu ei când erau pe aicea: poate găsiți o comoară. Domn’le , am găsit-o. Le-am spus: urcați-o la mine în atelier că de acolo o să vină un muzeu și vedem ce se întâmplă”, povestește momentul când a fost descoperit tezaurul Victor Cojocaru – pictor.

”Oamenii au înțeles despre ce este vorba, au conștientizat, lucru de lăudat că ne-au anunțat și că am reușit să salvăm acest important tezaur”, ne-a spus Daniela Alexa – muzeograf.

Monedele au fost realizate în bănăria de la Suceava, în perioada domnitorului Eustratie Dabija, adică între anii 1661-1665. Sunt imitații după monede suedeze, prusace și poloneze.

”Tezaurul conține monede dintr-un aliaj de alamă. Dabija Vodă avea și propria moneda, tot din aramă. Ele sunt importante ca și practică a vremii, datorită faptului că se falsifică moneda”, declară arheologul Paul Ciobotaru.

E al doilea astfel de tezaur descoperit în aceeași zona. Primul a fost scos din pământ în 1958.

”Tecuciul în secolul 17 a cunoscut mai multe învazii din cauza tătarilor. Oamenii își îngropau, își ascundeau lucrurile de valoare în pământ. E posibil să fi fost un boier, că acolo aveau grădina mare”, susține Ștefan Andronache, istoric local.

Monedele, deși falsificate, aveau valoare comercială și erau folosite în tranzacții.

Lucrările au fost sistate, iar zona a fost izolată pentru ca arheologii să facă mai multe cercetări la față locului și asta pentru că ei nu exclud ca aici să fie îngropate și alte tezaure.

Monedele vor fi restaurate într-un laborator specializat și ar putea intra în proprietatea Muzeului de istorie Teodor Cincu din Tecuci.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite