TEXT INTEGRAL Volodimir Zelenski, discurs istoric în Parlamentul României: Vreau să vedeți ce am văzut eu la Bucha. Aceasta este realitatea. Ciucă: Ne-am deschis porțile și sufletele pentru vecinii ucraineni

Președintele Ucrainei a susținut luni seară un discurs istoric în Parlamentul României. El a prezentat imagini dure surprinse la Bucha, unde sute de oameni au fost uciși de soldații ruși. Imaginile cu gropile comune descoperite acolo au făcut înconjurul lumii. Ședința a debutat cu un moment de reculegere în memoria victimelor invaziei ruse.

04 Aprilie 2022, 10:55 (actualizat 05 Aprilie 2022, 00:57) Știrile TVR |
Discursul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în Parlamentul României
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

Președintele Ucrainei: Trebuie împreună să oprim oamenii care doresc genocid în Europa. În prezent, pe teritoriul Ucrainei se decide soarta întregii Europe centrale şi a Mării Negre".

"Au fost impuse sancţiuni împotriva Rusiei, dar războiul durează deja de 40 de zile. (...) Rusia trebuie să caute pace cu Ucraina şi cu toată lumea şi de aceea trebuie să fie privată de toate resursele, în primul rând financiare şi economice. Trebuie să închideţi porturile pentru navele ruseşti, opriţi tranzitul mărfurilor spre Rusia şi din Rusia. Nu importaţi resurse energetice din Rusia. Nu există alternativă, putem să vorbim despre mai multe programe: petrol în schimbul produselor alimentare, dar este nevoie de a impune alte sancţiuni", a afirmat Zelenski, în discursul adresat prin videoconferinţă Parlamentului României.

"Sunt convins că România va susţine tot ce trebuie pentru impunerea dreptăţii. (...) Sunt convins că România şi firmele româneşti vor participa la programele pentru refacerea Ucrainei după război. Vom propune partenerilor noştri să preia refacerea unor regiuni care au fost distruse de Rusia. Potenţialul nostru, puterea noastră internă este mare, dar avem nevoie de ajutor pentru a reface viaţa în Ucraina," a mai afirmat liderul de la Kiev.

El a mulţumit poporului român pentru susţinerea acordată refugiaţilor.

"Mulţumesc întregului popor român pentru ajutorul acordat refugiaţilor din Ucraina. Sper că vom avea condiţii ca Rusia să renunţe la război şi oamenii să se poată întoarce acasă, în Ucraina. Această experienţă de susţinere şi respect reciproc şi bunătate dintre popoarele noastre este o bază pentru o apropiere şi mai mare dintre popoarele şi statele noastre", a declarat Zelenski.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei:

 • îmi cer scuze pentru imaginile dure, dar aceasta este realitatea
 • vreau să vedeți ce am văzut eu la Bucha
 • vă rog să priviți aceste imagini
 • denumirea orașului Bucha va rămâne în istoria lumii
 • peste 300 de oameni torturați, locuitori simpli - mâinile legate la spate, împușcați în ceafă
 • dacă nu ne-am fi apărat, ce au făcut la Bucha ar fi făcut în toată Ucraina
 • au fost urmăriți actori și profesori, au fost omorâți activiști
 • Ceaușescu nu putea fi convins de nimic, la fel cum în Rusia nu pot fi convinși de nimic cei care dau ordine criminale
 • mulțumesc întregului popor român pentru ajutorul acordat refugiaților
 • este o bază pentru o apropiere și mai mare între popoarele noastre
 • vreau să încep un dialog cu România pentru a permite protecția minorităților noastre naționale.

Premierul Nicolae Ciucă

"Simbol al rezistenței în fața unei agresiuni barbare și nedrepte, sunteți astăzi, domnule președinte Zelenski, liderul unei națiuni care luptă pentru identitate și libertate în acest război ilegal și neprovocat. Am văzut cu toții copii, femei, bătrâni care au devenit ținte directe ale agresiunii militare ruse. Mulți, mult prea mulți și-au pierdut viața. Alții au fost obligați să ia calea refugiului ca urmare a bombardamentelor brutale și a atrocităților trupelor rusești, fără discernământ asupra civililor, școlilor, spitalelor, teatrelor. Atrocitățile de la Bucea, de care am aflat chiar ieri, și pe care dvs le-ați prezentat înaintea discursului, când trupele ucrainene au intrat în zonele ocupate din jurul Kievului, ne-au cutremurat pe toți. Toate aceste acțiuni inumane asupra populației civile trebuie sancționate de instanțele penale internaționale, iar noi vom face tot ceea ce depinde de noi pentru a sprijini aducerea celor responsabili în fața justiției", a declarat premierul Nicolae Ciucă.

 

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu

"Începând cu 24 februarie, ne confruntăm cu cea mai gravă criză de securitate de la finele celui de-al Doilea Război Mondial, prin invazia nejustificată, ilegală şi neprovocată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Ne alăturăm şi de la această tribună vocilor care exprimă sprijinul ferm şi de neclintit pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în graniţele sale recunoscute internaţional", a spus Ciolacu în plenul reunit al Parlamentului.
 • respingem cu hotărâre comportamentul iresponsabil al Rusiei
 • cerem încetarea imediată și necondiționată a acțiunilor militare împotriva Ucrainei
 • ultimele zile ne-au arătat imaginile oribile, greu de crezut pentru Europa sec. XXI
 • nu putem accepta ca autorii acestor masacre să rămână nepedepsiți
 • sprijinim pe deplin ancheta
 • îmi exprim întreaga solidaritate cu țara dvs., cu autoritățile ucrainene
 • cetățenii care fug din calea războiului vor găsi ocrotirea de care au nevoie în România
 • războiul este o tragedie din care nimeni nu câștigă
 • gândul meu se îndreaptă și către etnicii români din Cernăuți, Odesa, de pe tot cuprinsul Ucrainei
 • românii luptă pentru libertatea țării în care trăiesc și în care își cresc copiii
 • curajul dvs. și al cetățenilor ucraineni indiferent de etnie - un exemplu pentru întreaga lume
 • Trăiască România, Slava Ukraini!

Președintele Senatului, Florin Cîțu:

 • este o onoare să vă ascultăm astăzi în Parlamentul României
 • îi mulțumesc prietenului meu, premierul Ucrainei, pentru ajutor în acest demers
 • curajul de care ați dat dovadă ne inspiră pe toți
 • Vladimir Putin este un criminal care sfidează orice lege, orice tratat internațional
 • masacrul de la Bucha nu trebuie să rămână nepedepsit
 • meritați tot respectul și admirația conducătorilor de peste tot
 • toată Europa trebuie să facă mai mult
 • Rusia trebuie izolată complet din punct de vedere economic
 • vă asigur de tot sprijinul meu.

_______________________________________________________

ACTUALIZARE Înainte de președintele ucrainean, vor avea discursuri de câte 2-3 minute Florin Cîțu, Marcel Ciolacu și premierul Nicolae Ciucă.

ACTUALIZARE Într-un memorandum intern, conducerile celor două Camere ale Parlamentului au stabilit că, înainte de Volodimir Zelenski, vor vorbi ambii șefi ai Legislativului, fiecare câte trei minute. Zelenski va vobi 15 minute. Au fost invitați să participe la ședință și premierul Nicolae Ciucă și președintele Klaus Iohannis.

ACTUALIZARE Birourile Permanente Reunite se întâlnesc într-o ședință la ora 12.30, pentru a stabili detalii legate de discursul lui Volodimir Zelenski.

ACTUALIZARE Ambasada Ucrainei a făcut un demers oficial, a înaintat o solicitare pentru ca președintele ucrainean să poată susține acest discurs, printr-un mesaj video în fața plenului reunit, a transmis Marius Vulpe, de la Parlament. Această solicitare a ajuns la cele două conduceri ale Parlamentului și au fost convocate Birourile Permanente Reunite după ora prânzului, pentu a pregăti detaliile tehnice pentru acest eveniment. Asta după ce am asistat la un schimb de săgeți transmise de cei doi președinți ai Legislativului. Săptămâna trecută, Florin Cîțu, președintele Senatului, anunța pe rețelele de socializare că președintele Volodimir Zelenski va avea un discurs, social-democratul Marcel Ciolacu a susținut că trebuie respectate procedurile diplomatice și nu se poate iniția un astfel de demers doar în urma unei postări pe Facebook. Drept urmare, a fost contactată astăzi ambasada ucraineană, potrivit unor surse, iar în această seară vom asista la acest discurs.

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților: "Calea diplomatică, nu calea pe Facebook și încercarea pe Facebook de a ne face imagine, calea diplomatică este cea normală. Eu, până la ora 12.30, când avem un Birou Permanent Reunit, aștept ori o solicitare din partea ambasadei, pentru acest discurs în Parlamentul României, ori o informare din partea Ministerului Afacerilor Externe. Așa se lucrează într-un stat democratic. Este posibil să avem acest discurs în cursul zilei de astăzi".

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 35°C 35°C
BRASOV 29°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI