Testul nuclear nord-coreean a pus pe jar lumea întreagă. Ambasadorul SUA la ONU: Kim Jong Un îşi doreşte un război

5 septembrie 2017, 13:37

Politicienii nu-şi mai găsesc cuvintele: pe de o parte spun, a suta oară, că situaţia este inacceptabilă şi invocă posibilităţi militare, pe de altă parte dau asigurări că soluţii diplomatice există în continuare.

În contextul celui mai puternic test nuclear subteran al Coreei de Nord, vecinul de la sud continuă exerciţiile cu muniţie de război – acum manevrele se desfăşoară pe mare.

Seulul a continuat şi desfăşurarea controversatelor sisteme antirachetă americane. China şi Rusia se opun acestor arme pentru că ar destabiliza echilibrul de forţe în regiune. Este însă un gest politic al Coreei de Sud, în încercarea de a intimida nordul.

Preconizăm că nord-coreenii vor testa o rachetă intercontinentală pentru a arăta lumii că au toate mijloacele pentru a lansa o bombă nucleară asupra SUA” – ministrul Apărării din Coreea de Sud, Jang Kyoung-Soo

Liderii internaţionali spun la unison că o Coree de Nord nucleară este inacceptabilă, dar chiar situaţia din prezent denotă acceptarea ei.

În Consiliul de Securitate ONU, ambasadorul american a afirmat că ţara sa nu vrea un conflict, dar că răbdarea Statelor Unite nu este nelimitată.

Folosirea abuzivă a rachetelor şi ameninţările nucleare, ne arată că (n.r. Kim Jong Un) îşi doreşte un război” – Nikki Haley, ambasador SUA la ONU

În tot acest timp, Seulul este la nici 60 de km de graniţa cu nordul comunist. Surse neoficiale afirmă că asupra capitalei sud-coreene sunt aţintite în permanenţă câteva sute de baterii de artilerie. Împotriva acestora, sistemele antirachetă americane sunt inutile – acestea vizează doar rachetele balistice.

Pe de alt parte, la sfârşitul anului trecut Seulul ameninţa că va rade Phenianul de pe faţa pământului dacă începe vreun atac. Coreea de Sud va cumpăra acum noi arme şi echipamente militare de miliarde de dolari de la Statele Unite. Pe de altă parte Elvetia s-a oferit sa medieze criza nord-coreeana, inclusiv prin gazduirea de intalniri ministeriale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite