Testele de salivă pentru elevi, pierdute în promisiuni. Odată ajunse la destinație, nu se știe cine le va aplica

Testele de salivă nu au ajuns în școli nici acum. Situația lor rămâne incertă, pentru că firmele care au câștigat licitația întârzie livrarea. Ministrul Educației face o nouă promisiune: pe 2 decembrie, testele vor putea fi folosite! Nimeni însă nu poate elucida marea necunoscută: cine, cum și când va folosi aceste teste?

24 Noiembrie 2021, 19:55 Știrile TVR |

Varianta ca elevii să fie testați de două ori pe săptămână în școală nu este deloc agreată de profesorii din Iaşi. Nu vor sarcini în plus.

Laviniu Lăcustă, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi: "Nu este treaba cadrelor didactice să facă aceste testări. Aceste teste, prelevări de probe pot fi făcute în siguranță doar acasă, de către părinți".

Dar testarea acasă a elevilor nu este considerată o soluție optimă nici de către mulți părinți. În primul rând, pentru nu vor să își asume răspunderea pentru astfel de analize.

Marea problemă este că nu se știe clar când vor ajunge testele în școli.

12 milioane de teste de salivă, distribuite în 4 tranșe, ar trebui să ajungă în școli. Prima tranșă trebuia să fie deja folosită înainte de 1 decembrie, dar termenele de livrare au fost depășite încă din luna septembrie.

Sorin Cîmpeanu: Din motive ce țin de transportul internaţional, livrarea se va face pe 25 noiembrie

Fiecare elev ar urma să primească săptămânal două teste de salivă. E nevoie însă de acordul scris al părinților dacă vor fi utilizate la școală. Orice rezultat pozitiv va trebui confirmat și printr-un test antigen sau PCR.

Ministerul Educației anunță că în următoarea perioadă vor mai fi semnate încă 4 contracte de achiziție pentru alte 5,5 milioane de teste. Aproape 3 milioane de elevi ar urma să fie testați de COVID de două ori pe săptămână.

Procedura durează aproximativ 15 minute.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 29°C
IASI 29°C 28°C
CLUJ 26°C 25°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 27°C 28°C
BRASOV 24°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI