Teste pentru un vaccin românesc împotriva coronavirusului. Specialiștii timișoreni au reușit să sintetizeze unele fragmente virale și le-au trimis la un laborator din Germania

26 martie 2020, 18:50

Cercetătorii de la Oncogen au făcut în ianuarie primele analize pentru noul vaccin. Specialiștii s-au inspirat din studiile făcute pentru cancer, la pacienții cu tumori solide.

Specialiștii timișoreni au reușit să sintetizeze unele fragmente virale și le-au trimis la un laborator din Germania. Câteva dintre eșantioane s-au întors miercuri iar acum cercetătorii se pregătesc să le testeze în laborator pe celule umane.

„Noi o să fim primii voluntari care vor izola celulele și le vor pune în contact cu peptidele să vedem daca va rezulta o activare a sistemului imun”, spune Oana Gavriliuc, cercetător post doctoral Oncogen.

Testele pe celule umane vor dura peste o lună pentru a se determina exact dozajul substanțelor și care dintre peptide dă răspuns imun. Astfel se va renunța la etapa testării pe animale.

Fondurile pentru obținerea peptidelor au venit din sponsorizări, 20.000 de euro. Cercetătorii timișoreni mai au nevoie însă de câteva sute de mii de euro pentru reactivi și o parte din aparatură. Cea mai mare investiție, repararea camerelor de producție a vaccinului ar costa 1-2 milioane de euro.

„E un proiect foarte interesant, să dea Dumnezeu să se îndeplinească. Eu cred că mai degrabă de 12-18 luni nu va avea nicio ţară un vaccin disponibil, pentru că testele de eficacitate şi siguranţă trebuie să fie foarte solide. Trebuie să fim siguri că un vaccin este sigur şi eficace, în primul rând, şi în al doilea rând să găsim un producător capabil să facă această cantitate foarte mare”, spune Alexandru Rafila, secretar de stat  în Ministerul Sănătății.

La vaccinul împotrivă COVID 19 lucrează acum 6-7 cercetători timișoreni. În urma unui triaj o parte dintre angajații centrului au fost trimiși să lucreze de acasă. Tocmai pentru a se evita contaminarea în interiorul institutului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite