Testarea non-invazivă a elevilor nu este posibilă la noi în țară. Autorități în dezacord, elevii stau acasă

5 aprilie 2021, 20:28

Ministrul Educației a declarat în repetate rânduri că elevii au pierdut materie sau nu au înţeles bine noţiunile în timpul predării online.

Totul s-ar putea recupera doar dacă revin în clase și vor lucra față în față cu profesorii.

Ministerul Sănătăţii consideră însă că, în actuala situație, redeschiderea școlilor nu este oportună.

Premierul intervine şi spune că testele non-invazive, de salivă, pentru elevi ar fi o soluţie pentru reluarea cursurilor.

Florin Cîțu, prim-ministrul României: Am făcut această propunere după ce am discutat cu mai mulți specialiști, care mi-au spus foarte clar că nu există o diferență. Dar e adevărat, problema în România este că nu sunt în metodologia INSP și aici depinde de INSP să le includă în metodologie. Ele sunt folosite cam peste tot în lume.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: Ministerul Sănătății nu are cadrul normativ pentru a achiziționa teste pentru școli. Aceste teste constituie cu siguranță un filtru. Nu e un filtru atât de bun, atât de exact, pe cât ne-am dori cu toții.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Dacă Ministerul Sănătății a spus că sunt irelevante, atunci Ministerul Educației nu poate insista pentru această condiție. Ministerul Educației își dorește redeschiderea cât mai grabnică a tuturor școlilor cu prezența fizică. Pentru acest lucru luăm în considerare orice soluție care poate crește starea de siguranță sanitară în școli.

Părinții nu mai știu ce să creadă.

Iulian Cristache, preşedintele FNAP: Acest ping-pong între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei nu face altceva decât să îngreuneze decizia părinţilor de a trimite copiii către şcoală.

Ministrul Educației a explicat că testele rapide anti-gen folosite până cum sunt respinse de părinți pe motiv că ar fi traumatizante pentru elevi.

În 8 săptămâni de școală, au fost folosite mai puțin de 2% din cele puse la dispoziție de autorități.

În schimb, testele non-invazive pe bază de salivă sunt ușor de folosit și acceptate de părinți.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite