Testarea în masă a populație, soluție pentru controlul epidemiei în România

S-au făcut mai mult de 550 de mii de teste în România pentru depistarea virusului care a bulversat lumea. Sunt totuşi puţine, dacă ne raportăm la populaţie. Numărul nu este acelaşi cu numărul persoanelor verificate pentru că unui caz confirmat i se fac mai multe teste. Până când vom afla câte persoane s-au imunizat în faţa noului coronavirus, în mai multe localităţi din ţară se fac testări în masă.

13 Iunie 2020, 20:00 (actualizat 13 Iunie 2020, 20:45) |
testarea în masă, soluție pentru controlul pandemiei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În judeţul Alba a început din aprilie un program de testare în masă. Practic, printr-un singur test sunt analizate laolaltă probe de la 8, 16 sau 32 de persoane. Doar dacă iese pozitiv se fac teste separate pentru fiecare. DSP Alba a stabilit eşantioanele. Au fost testaţi toţi angajaţii instituţiilor publice județene şi din mai multe primării, dar şi peste 2000 de elevi, cu bani din sponsorizări.

În Alba au fost făcute peste 23 de mii de teste, adică 8 la sută din populaţia judeţului, triplu faţă de media naţională.

În judeţul Bihor s-au făcut 20 de mii de teste.

De asemenea, au fost testate prin aceeași metodă cadrele medicale și angajații din parcurile industriale.

La Bucureşti, testarea în masă inițiată de Primăria Generală a stârnit controverse.

Pe de o parte, sunt prevăzute analize pentru diagnosticarea infecţiei prin metoda Real Time PCR pentru 11 mii de bucureşteni. Din peste 1.500 de teste prelucrate până acum, doar 2 au ieşit pozitiv, a anunţat primăria Capitalei. Programul prevede şi testarea anticorpilor pentru 10.500 de bucureşteni. Testul cu o picătură de sânge arată dacă o persoană a trecut prin boală.

Unele voci din domeniul medical au pus sub semnul întrebării eşantionarea. Iar testarea rapidă de pe Arena Naţională s-a oprit după primii 500 de voluntari.

DSP nu şi-a mai dat avizul, după două săptămâni de verificări, pentru că nu ar fi îndeplinite toate condiţiile legale. A transmis că locul ales pentru testele rapide nu este nici cabinet medical, nici punct de recoltare extern al unui laborator.

Primarul Capitalei vrea să facă plângere penală împotriva Ministerului Sănătăţii. La rândul său, ministerul a anunţat un amplu studiu naţional. Între iunie şi septembrie, ar trebui colectate şi testate pentru anticorpi peste 29 de mii de probe dintre cele recoltate de la pacienţii care merg să-şi facă analize uzuale.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 20°C
IASI 16°C 18°C
CLUJ 17°C 18°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI