Testarea Covid a elevilor, aproape imposibilă săptămâna viitoare

După numai o săptămâna de aplicare, oricum neunitar, testarea Covid în școli și gradinițe nu se va mai putea face până la vacanță, pe 23 decembrie. Ar fi nevoie de aproape 7 milioane de teste numai pentru săptămâna viitoare, iar la inspectorate școlare nu sunt suficiente.

10 Decembrie 2021, 12:12 (actualizat 10 Decembrie 2021, 13:55) Știrile TVR |

S-a ajuns în această situație pentru că unele dintre firmele, care au câștigat licitațiile fie s-au retras în ultimul moment fie nu au depus la timp garanțiile necesare astfel că au fost descalificate și autoritățile au rămas descoperite în acest moment.

Testarea pentru ziua de luni stă sub semnul întrebării pentru că în depozitele inspectoratelor școlare județene, potrivit ministrului Educației, există jumătate din numărul necesar de teste, care ar trebui să fie folosite în ziua de luni.

La nivel național, sunt în jur de 3.000.000 de elevi și 300,000 de cadre didactice deci pentru ziua de luni ar fi nevoie de 3.300.000 de teste.

Pentru ziua de joi nu există niciun test disponibil.

Autoritățile spun că vina nu le aparține, ci că este vorba despre impedimente din cauza firmelor care au câștigat licitațiile.

În urma administrării testelor joi, în data de 9 decembrie, au fost depistați 76 de copii pozitivi, în cazul a 4 dintre ei rezultatul a fost confirmat și de un test RT-PCR. Pentru 3 dintre ei, rezultatul a fost infirmat. Pentru restul de rezultate la testele de saliva, se așteaptă și rezultatul testelor PCR.

Referitor la testele pentru săptămâna de dinaintea vacanței de iarnă, acestea ar trebui să ajungă săptășâna viitoare. Rămâne de văzut dacă firma care se ocupă de lotul respectiv va putea să le distribuie astfel încât să poată fi administrate în zilele de luni și joi.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a explicat că nu este în atribuția Ministerului Sănățății să se ocupe de distribuirea testelor în școli.

Achiziția testelor a fost făcută de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și de Oficiul National pentru Achizitii Centralizate (ONAC). Nu este în atribuția Ministerului Sănățății să se ocupe de distribuirea testelor în școli, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Campania de testare în școli trebuie continuată în condiții de normalitate, care înseamnă instruire - în privința căreia am încercat să ajut, nu în caliate de ministru, ci de medic de medicină de laborator și microbiolog. În privința modului în care ajunge informația la toată lumea, despre modul în care se fac corect aceste teste, nu am cum să intervin, a declarat Alexandru Rafila.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 35°C
IASI 36°C 34°C
CLUJ 34°C 25°C
CONSTANTA 28°C 29°C
CRAIOVA 35°C 29°C
BRASOV 33°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI