Testarea Covid la internare: Unele spitale au menținut-o, altele – nu, după ce a scăzut numărul cazurilor noi

Fără testare obligatorie în spitale
Fără testare obligatorie în spitale
6 iulie 2021, 19:28

“Ţăndărei, Slobozia, am fost astăzi şi ni s-a făcut şi colo şi colo. Şi am zis, măi, fraţilor, sunt şi vaccinată, de ce îmi mai faceţi?”.

“Dacă tot ne-am vaccinat, de ce să mai facem test?”

Aceşti pacienţi se gândeau că vor fi testați pentru COVID şi la Spitalul Floreasca. Surpriză, însă! De câteva zile, regulile s-au schimbat.

Pacienţii care fac dovada vaccinării şi au cel puţin 10 zile de la completarea schemei de imunizare nu mai au nevoie de testare COVID pentru internare la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală. Este important însă să nu prezinte simptome de infecţie cu SARS-CoV-2.

La fel, şi cei nevaccinaţi fără simptome respiratorii. Urgenţele sunt oricum preluate imediat în zona roşie.

BOGDAN OPRIŢA, purtător de cuvânt Spitalul Floreasca: “(Întrebare: Ce se întâmplă dacă cei care nu au trecut prin testare încep să aibă simptome de COVID?) Persoanele respective sunt testate prima dată rapid, după aceea sunt testate PCR şi, în momentul în care s-a descoperit, sunt mutate în salonul izolator ş.a.m.d. În contextul epidemiologic actual, această probabilitate este destul de redusă”.

După ce a constatat că sunt tot mai puţine cazuri noi, Consiliul Medical al spitalului a decis să relaxeze regulile la internare, conform metodologiei Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Aceasta prevede încă din februarie că persoanele vaccinate complet sau cele nevaccinate, fără simptome de COVID, sunt exceptate de la testare. Cei cu simptome respiratorii trebuie însă, testaţi. La fel, pacienţii cu cancer sau hemodializaţi, gravidele şi alte câteva categorii.

OANA GRIGORE, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii: “Pacienții au dreptul să ceară testarea gratuită, conform metodologiei INSP, atunci când se internează în spital”.

Spitalele care menţin testarea şi pentru cei exceptaţi trebuie să le asigure gratuitatea. La Timişoara, la Spitalul Judeţean de Urgenţă, tuturor li se face test.

RAUL PĂTRAŞCU, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara: “Le facem un test rapid, indiferent dacă prezintă sau nu simptome sau semne asociate infecţiei cu virusul SARS-CoV-2. De ce, pentru că vrem să fim precauţi. Am găsit un asemenea caz, cu o persoană vaccinată, în martie”.

Şi la Iaşi, la Spitalul Judeţean de Urgenţă, s-au păstrat măsurile de precauţie.

Dr. DIANA CIMPOEŞU, medic-şef UPU-SMURD, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi: “Se face test la momentul internării, test PCR, indiferent de situaţia vaccinării, pentru că există și posibilitatea ca ei să fie purtători şi au fost cazuri”.

Din decembrie, aproape 24 de mii de persoane vaccinate, adică 0,5 la sută dintre cei care au primit o doză de ser, au ieşit pozitive la testul COVID. Se adaugă 0,1 la sută dintre cei cu schema completă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă