Testare în masă pentru COVID-19 la Alba. Vor fi testate aproximativ 4.000 de persoane pe zi

Test COVID-19
Test COVID-19
29 aprilie 2020, 13:27

„Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba, prima din țară care va implementa metoda ca metodă de diagnostic, își propune ca de săptămâna viitoare să înceapă testarea la scară largă a populației. Metoda ”pooling”, cea care va fi utilizată pentru realizarea testării în masă, este bazată pe protocoale internaționale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), precum și pe cele de cercetare științifică derulate de echipa de cercetători a Universității Ben-Gurion din Israel. Această metodă presupune amestecul de 8, 16 sau 32 probe recoltate de la tot atâția subiecți, astfel că se poate ajunge la testarea chiar și a 4.000 de persoane pe zi”, anunță DSP Alba într-un comunicat, potrivit Mediafax.

DSP Alba colaborează și cu cercetători români, pentru îndrumare și consultanță.

Testarea de tip „pooling” pusă la punct de DSP Alba va fi făcută exclusiv pe bază de sponsorizări ce provin de la primării sau firme private, iar bugetul alocat de Ministerul Sănătății va fi folosit pentru testare conform algoritmului național.

„Municipiul Alba Iulia este prima localitate inclusă în acest proiect-pilot, alegerea fiind făcută atât prin prisma importanței sale ca municipiu reședință de județ, cât și prin disponibilitatea arătată de viceprimarul cu atribuții de primar, Voicu Paul, care a înțeles din prima clipă importanța inițiativei DSP Alba. De altfel, Primăria Alba Iulia a demarat o primă achiziție pentru cumpărarea a 5.000 de teste în acest scop. DSP Alba își exprimă încrederea că modelul de colaborare pe care l-a inițiat cu Primăria Alba Iulia să se extindă și la nivelul altor unități administrativ-teritoriale din județ”, arată sursa citată.

Algoritmul de testare va fi stabilit de specialiștii epidemiologi ai DSP Alba.

Într-o primă fază testarea se va adresa angajaților din instituțiile publice din oraș, iar cu timpul testarea se va extinde la ceilalți.

„Există mai multe modalități de testare în masă, aceasta urmând a fi realizată pe grupuri de persoane cu legătură epidemiologică. Spre exemplu, va putea fi testat câte un membru din fiecare familie de pe o anumită stradă. Epidemiologii DSP Alba vor elabora un plan de testare propiu-zis, care va fi anunțat public la momentul oportun. Prin implementarea metodei va putea fi monitorizat mai bine gradul de răspândire al virusului. DSP Alba va elabora un model științific de realizare a eșantioanelor, astfel încât gradul de acoperire a testării să fie cât mai ridicat în rândul populației. Au fost identificate două principale beneficii ale implementării acestei metode: una de ordin financiar, și anume economisirea de resurse, precum și depistarea din timp a unui posibil focar”, arată DSP Alba.

Specialiștii DSP Alba susțin că începerea testării în masă reprezintă un pas absolut firesc, mai ales în contextul relaxării măsurilor începând cu data de 15 mai. Economiile se vor ridica la ordinul milioanelor de lei pentru cumpărarea de kit-uri de testare.

În același timp, în laboratorul DSP Alba pot fi testate de 16 ori mai multe persoane zilnic.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

China crește exporturile. Economia din întreaga lume se zdruncină

Analiza. Europa vs Statele Unite. Care economie este mai performantă