Test unic pentru gripă și covid. Este criză de vaccin antigripal: mai puțin de 135 de mii de doze în toată țara

27 octombrie 2020, 20:49

Pâna acum, în toata țara au fost raportate doar 11 cazuri cu simptome compatibile cu gripa, dar infecția nu a fost confirmată în laborator.

180 de medici de familie sunt înscriși într-un sistem de tip sentinelă prin care autoritățile vor sa afle cât mai repede ce tip de virus gripal va aparea în țară.

În sistem sunt și 20 de spitale din toate regiunile care pot afla rapid dacă un pacient are și gripa și COVID, printr-un singur test.

Adriana Pistol, director, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile: Pentru toți pacienții care se prezintă la UPU sau CPU și care au semne și simptome de viroză respiratorie oferim și le-am solicitat să ne transmită probe pe care să le testăm pentru gripă și pentru SARS-CoV-2.

Epidemiologii nu se aşteapta la un număr foarte mare de infecții gripale în această perioadă a anului. Medicii şi autoritățile au insistat ca lumea să se imunizeze, numai ca vaccinul lipsește în continuare. Ministerul Sănătății a comandat o cantitate dubla față de anul trecut, dar prea puține doze au ajuns la medicii de familie.

Distribuitorii spun ca până la sfârşitul acestei saptamâni termină de livrat jumatate din comanda de 3 milioane de doze.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: In acest moment, cu toata ardoarea cu care fiecare vrea să facă vaccin, putem controla ca Ministerul Sănătății doar ce avem cartografiat și mai mult, de 2 ori și jumătate cât s-a cerut. Rămâne piața liberă.

Nici farmaciştii nu fac faţă cererii fără precedent de vaccin gripal, și nici fabricile nu pot acoperi toate comenzile.

Dumitru Lupuliasa, preşedinte, Colegiul Farmaciştilor din România: Comenzile se fac cam cu un an înainte, pentru că un flux de realizare a unui vaccin antigripal durează cel putin 6 luni. Nu există posibilitatea fizică de a realiza comenzi mai mari de 20 la sută faţă de producţia anului precedent.

Iulian Trandafir, preşedinte, Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România: Au fost livrate câteva sute de mii de doze. Vor mai urma livrări până la sfârsitul lunii noiembrie.

Farmaciştii au aflat că de-abia la începutul lui decembrie vor intra cantități mai mari de vaccin.

Raed Arafat, secretar de stat MAI, şeful DSU: Ce este bine este că, dacă porți mască, este bună și pentru SARS-CoV-2, dar și pentru virusul gripal.

În acest moment, în stoc pentru toată țara sunt mai puțin de 135 de mii de doze.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite