În viitorul nu foarte îndepărtat am putea să ne încălzim şi să gătim la aragaz cu ajutorul hidrogenului. La Mediaş a fost testată prima mini-reţea de distribuție care folosește un amestec de gaze naturale și hidrogen. O soluție care ar putea avea ca efect reducerea emisiilor poluante. Însă, deocamdată, nu se știe dacă și valoarea facturilor ar urma să scadă.
Această tehnologie este testată în premieră la Mediaș, printr-un proiect pilot. Rezultatele inițiale au arătat că instalațiile de distribuție actuale pot transporta amestecul de gaz natural și hidrogen fără a fi nevoie de modificări. Consumatorii casnici ar putea folosi fără probleme aparatele casnice pe care le dețin.
Cristian Călin, director de proiect: Faptul că funcționează un aragaz de generație veche fără nicio diferență față de gazele naturale, faptul că o centrală termică fără condensare funcționează fără probleme, dovedește că hidrogenul este viitorul.
În a doua fază a proiectului, amestecul format din 80% gaz natural și 20% hidrogen va fi testat în instalațiile din două comune din Mureş și Sibiu. În acest fel, clienții casnici vor ști și dacă vor fi modificări la factură.
”Nu cred că se vă simți nimic. Hidrogenul este acum mai scump. Hidrogenul este mai scump, dar noi avem subvenții și atunci nu mai este atât de scump, este mai ieftn decât gazul”, a spus ministrul Energiei Virgil Popescu.
Amestecat cu gaz natural, hidrogenul reduce emisiile poluante cu până la 8%, au arătat testele. Totul, în condiții de siguranță pentru consumatorii casnici, dau asigurări experții.
”Nu este mai pericolos decât gazul natural, iar gaz natural avem toți în casă. Dar este nevoie de reglementări pe care să le respecte toți cei care produc, transportă și înmagazinează hidrrogenul”, a spus Dumitru Chisăliță, preşedinte, Asociaţia Energie Inteligentă.
România poate transporta hidrogen pe conductele principale de gaz metan, iar până în 2030 autoritățile își propun să producă peste 200.000 de tone de hidrogen.