Test gratuit care previne cancerul de col uterin. În România, incidenţa bolii e triplă faţă de media Uniunii Europene

3 februarie 2017, 18:44

Steluţa a aflat datorită bebeluşului său că risca să ajungă la cancer de col uterin. Doar fiindcă a rămas însărcinată a făcut testul Babeş-Papanicolau. Aşa a văzut din timp că are leziuni precanceroase. Iar pericolul poate fi înlăturat. De 6 ani nu mai repetase testul.

Stăm rău la capitolul prevenţie. Un sondaj recent arată că o româncă din 10 nu a fost la vreun control de rutină şi nu a făcut vreun set de de analize de sânge uzuale, în ultimul deceniu.

Deşi cele mai multe au auzit de cancerul cervical, mai puţin de un sfert au făcut testul prin care se pot depista la timp problemele.

Steluţa e din Capitală, dar nu i-a spus nimeni că femeile care au între 25 şi 64 de ani, chiar neasigurate şi fără vreun semn de boală, se pot testa gratis. Din 2012 e un program naţional de screening pentru 6 milioane de persoane. Numai 700 de mii s-au testat. 10 la sută aveau leziuni precanceroase.

În Josenii Bârgăului, mai puţin de o treime dintre cele care puteau beneficia de gratuitate au mers la testare, când a fost organizată o campanie în localitate.

Testul se poate face gratis, fără trimitere, la toate spitalele judeţene şi la nouă centre regionale. Doar jumătate dintre medicii de familie sunt înscrişi în program şi au formulare pentru testare.

Autorităţile vor să cumpere unităţi mobile pentru toate regiunile.

Vor face şi sesiuni de informare despre vaccinarea împotriva tulpinilor de HPV asociate cu apariţia cancerului cervical.

În România, incidenţa bolii e triplă faţă de media Uniunii Europene, iar rata mortalităţii e de patru ori mai mare. Conducem topul negru.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite