Test de alergie la ambrozie – pas uriaș spre vaccin. Cercetătorii de la Timișoara au reușit să izoleze alergenii din polenul buruienii

3 octombrie 2019, 21:33

De la simptome ca de răceală, până la astm cu crize severe de sufocare! Asta păţesc tot mai mulţi de la ambrozie, chiar şi cei care nu aveau alergii. O singură plantă poate elibera în aer câteva miliarde de particule de polen, iar fiecare are cel puţin 12 fragmente care pot cauza alergie.

Cercetătorii au reuşit să le izoleze şi să le reproducă prin tehnici de biologie moleculară, la centrul OncoGen din Timişoara. Acolo au o bancă de seruri de la sute de alergici la ambrozie.

Cercetătorii testează fiecare alergen pe celule de şobolan sau umane, precum cele bronşice.

În proiectul cu finanţare europeană sunt implicaţi şi experţii de la Universitatea de Medicină din Viena, care au dezvoltat cel mai modern test, pentru 280 de alergii. Şi cea la ambrozie va fi depistată cu precizie de 100%.

Pasul următor: cercetătorii vor concepe un vaccin, pe care speră să-l dezvolte cu institutele de profil din Bucureşti. Dacă ştiu care este alergenul major, medicii pot recomanda şi terapia cea mai potrivită.

Diana Brâncuș, jurnalist TVR: „La ora actuală, pacienţii care vor să scape de alergia la ambrozie au doar varianta unor imunoterapii costisitoare şi îndelungate. Trebuie să ţină în fiecare zi o pastilă sub limbă sau să facă în fiecare lună câte o injecţie, timp de trei ani. Cu vaccinul, problema ar fi rezolvată după numai patru injecţii, spun experţii de la Timişoara„.

În vestul ţării, 60% dintre cazurile de alergie sunt de la ambrozie. Mai nou, sunt şi sugari alergici la polenul buruienii tot mai răspândite în zonele de câmpie. Devin sensibili încă din viaţa intrauterină.

Coşmarul pacienţilor ţine din august până la finalul lui octombrie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite