Terorizați de mirosuri greu de suportat. Groapa de gunoi de la Chiajna, în atenția Gărzii Naționale de Mediu

19 ianuarie 2023, 20:59

În această zonă se află groapa de gunoi Rudeni-Chiajna care a fost închisă în anul 2021, dar şi mai multe societăţi comerciale care se ocupă cu reciclarea deşeurilor. Pe o rază de câţiva km, mirosul este insuportabil, iar stratul de praf este nefiresc de gros.

Neplăceri pe care le simt de câteva zile și cetățenii mai multor localități din Ilfov precum Chitila sau Chiajna, cât şi cei cei din nordul Capitalei, în special cei din Sectorul 1.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu Bucureşti spun că numai în ultimele zile au primit zeci de sesizări, motiv pentru care, împreună cu Garda de Mediu Ilfov, au demarat mai multe controale la societăţile comerciale care se ocupă cu reciclarea deșeurilor.

”Am efectuat vizite pe amplasament, urmează să recepţionăm toate documentele referitoare la obligaţiile privind protecţia mediului pe care le au aceşti operatori. La finalizare vă vom comunica rezultatele acestor verificări. Persistă un miros de hidrogen sulfurat”, ne-a declarat Viorel Tufeanu, comisar-Şef, Garda de Mediu Bucureşti.

Un miros pestilenţial despre care activiştii de mediu care se ocupă cu măsurarea calităţii aerului spun că nu apare întâmplător.

”Levigatul de pe urma deşeurilor depozitate acolo generează gaz – hidrogen sulfurat, iar acel hidrogen sulfurat ar trebui ars la 800 de grade în nişte condiţii speciale şi asta nu se întâmplă. Practic el este eliminat direct în atmosferă. Asta din ce ştim noi şi din ce presupunem, că practic nu au existat rapoarte ale Gărzii de Mediu sau nişte date oficiale cu privire la acel miros”, susține Oana Neneciu, coordonator aerlive.ro.

În acest moment, Bucureștiul are o singură groapă de gunoi, la Vidra, care este deja suprasaturată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite