Bruxelles-ul a devenit astăzi un oraş al terorii. Trei atacuri comise la aeroport şi la metrou au făcut cel putin 30 de morţi. Aproape 200 de persoane au fost rănite, o parte fiind în stare gravă. Vă avertizăm că vizionaţi imagini cu un puternic impact emoţional.
Fumul încă nu se risipise deasupra aeroportului, când capitala Belgiei a fost lovită din nou. La doar o oră după atacul de la aeroport, o nouă bombă a explodat. De data aceasta, la metroul bruxellez. Deflagraţia a avut loc în staţia Maelbeek, situată foarte aproape de instituţiile europene.
"A început să intre fum în vagoane şi lumea se grãbea sã închidã geamurile. În scurt timp, au ajuns la noi angajaţii metroului", a povesti un martor.
Odată ajunşi la lumină, cei care au scăpat au văzut amploarea dezastrului. 20 de oameni au murit şi foarte mulţi au fost răniţi.
Yvan Mayeur, primar Bruxelles: "Sunt aproximativ 106 rãniþi. 17 sunt în stare criticã, 23 în stare gravã ºi 66 cu rãni uşoare."
Printre răniţii de la metrou se numără şi un diplomat sloven - staţia Maelbeek este la doar câteva sute de metri de Comisia Europeană.
Cele trei deflagraţii care au însângerat Bruxellesul au fost doar o parte din ameninţarea teroristă de astăzi.
Alte două bombe au fost detonate controlat de autorităţi, iar în aeroportul Zaventem au fost găsite şi o centură cu explozibil, nedetonată şi o armă Kalashnikov.
Atacurile de astazi au paralizat total capitala Belgiei. Toate instituţiile şi şcolile au fost închise. La fel şi aproape întreaga reţea de transport - două gari au fost redeschise, dar în condiţii draconice de securitate.
Guvernul belgian a decretat 3 zile de doliu naţional.
Belgia a luat măsuri severe de securitate după atentate. Practic, întreaga ţară este paralizată, iar toate intersecţiile principale şi obiectivele strategice sunt păzite.
Atacurile au fost revendicate de gruparea teroristă Statul Islamic, care a anunţat că au fost folosite centuri cu explozibili.
Poliţia belgiană a difuzat imagini surprinse de camerele de supraveghere de pe aeroportul Zaventem. În înregistrări se văd trei tineri. Doi dintre ei ar fi detonat dispozitivele explozive, iar un al treilea este căutat de forţele de ordine. Măsuri speciale au fost luate şi de alte state din Uniunea Europeană.
Armata a preluat paza celor două centrale nucleare, de la Doel şi Tihange, iar personalul neesenţial de la cele şapte reactoare a fost evacuat. Au fost constituite filtre de securitate comune ale poliţiei şi armatei care opresc şi controlează toate maşinile.
Franţa, Germania, Olanda şi-au înăsprit controalele la frontierele cu Belgia. Londra, Parisul, Frankfurt, Copenhaga, Praga au crescut nivelul de alertă de securitate în gări, aeroporturi sau în staţiile de metrou. Pe străzile din Geneva au fost desfăşurate patrule ale armatei, la fel şi la Barcelona, unde poliţiştii şi militarii sunt însoţiţi de câini special antrenaţi şi comandouri de intervenţie.
Toate cursele aeriene dinspre Europa spre Israel au fost suspendate.