Termoenergetica, societatea care asigură căldura și apa caldă în Capitală, la un pas de a fi executată silit de ELCEN, din cauza datoriilor

Fiori reci pentru bucureşteni în pragul iernii. Termoenergetica, societatea care asigură căldura și apa caldă în Capitală, este la un pas de a fi executată silit de ELCEN, din cauza datoriilor. În lipsa unor soluții rapide, agreate de cele două companii, conturile Termoenergetica pot fi oricând blocate, iar societatea ar intra în insolvenţă.

07 Noiembrie 2022, 22:35 Știrile TVR |

În pragul iernii, datoriile pe care Termoenergetica le are către ELCEN dau fiori reci administrației locale. Dacă societățile nu ajung la un acord, bucureștenii care depind de rețeaua de termoficare a Primăriei riscă să stea în frig, în plin sezon rece.

Potrivit directorului Termoenergetica, din anul 2019, când a fost înființată compania, și până în prezent, datoriile către ELCEN au ajuns la aproape 800 de milioane de lei.

Claudiu Crețu, director Termoenergetica: "Nu am avut bani pentru că nu am încasat de la Primăria Municipiului Bucureşti partea de pierderi aferente anilor 2020, 2021. (...) Există riscul că ELCEN să pună poprire pe conturile Termoenergetica, există riscul mai departe ca Termoenergetica să intre în insolvenţă, dat fiind că nu poate funcţiona cu conturi blocate, totuşi, repet, sperăm ca în perioada următoare să existe soluţii şi să nu ajungem la aceste variante".

VEZI și Mii de cereri de debranșare depuse la Termoenergetica. Directorul companiei: Sfatul nostru e să rămânem în sistemul centralizat, există investiţii în sistem, anul viitor începem reabilitarea conductelor pe fonduri europene

Datoriile pentru care ELCEN a obținut titluri executorii depășesc 530 de milioane de lei. Sumele s-au acumulat din cauză că Primăria nu a plătit subvenția și pierderile din rețea.

Adrian Tudora, administrator special ELCEN: "Avem nişte titluri executorii pe care le putem pune în aplicare, dar înainte de toate, va exista un dialog şi vedem ce soluţii găsim".

Cu alte ocazii, Primăria Capitalei a transmis că va putea plăti datoriile pe care le are către Termoenergetica numai dacă va primi un împrumut din partea guvernului. O ipoteză care a rămas în aer.

În aceeași situație s-a aflat în urmă cu câțiva ani și societatea RADET, care, după ce a intrat în faliment, s-a transformat, în 2019, în Termoenergetica. O companie care atunci avea zero datorii.

Mihai Mereuță, preşedinte, Liga Asociaţiilor de Proprietari "Habitat": "Urmează traseul Radetului. Spre insolvență, faliment, același mod de a ignora datoriile, de a ignora plata subvențiilor, de a ignora pierderile. (...) E o problemă de sistem, nu e o problemă de persoane".

Dragoș Dincă, prof. univ., Administraţie Publică, SNSPA: "Termoficarea în București este în colaps de 30 de ani. Lucrurile acestea sunt cunoscute la nivelul municipalității, la nivelul autorităților publice, dar dacă în cazul alimentării cu apă lucrurile s-au rezolvat prin concesionare în anul 2000, în materie de termoficare s-a lungit o situație în care acum nu avem ieșire".

În prezent, Termoenergetica furnizează energie termică pentru aproximativ 562.000 de apartamente, în care locuiesc peste 1,2 milioane de bucureșteni.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI