Termoenergetica şi ELCEN pot demara procesul de absorbţie, pentru rezolvarea problemei apei calde în Bucureşti

Termoenergetica şi administratorul judiciar al ELCEN au finalizat cu succes Testul investitorului prudent, respectiv Testul creditorului privat şi pot demara procesul de absorbţie, esenţial pentru rezolvarea problemei apei calde în Bucureşti, informează Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN.

12 Noiembrie 2021, 10:38 (actualizat 12 Noiembrie 2021, 10:47) |
Termoenergetica

Potrivit unui comunicat al companiei, concluziile ambelor proceduri, esenţiale pentru mecanismul de preluare a ELCEN de către Termoenergetica, au confirmat faptul că cele două entităţi pot demara procesul de absorbţie.

În lipsa acestor teste, obligatorii în cazul în care există tranzacţii ce implică active ale statului, era imposibilă obţinerea acordului din partea Consiliului Concurenţei, existând de asemenea posibilitatea ca tranzacţia să fie considerată ajutor de stat de către Comisia Europeană.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a discutat cu premierul la începutul lunii noiembrie despre posibilitatea extinderii limitei de îndatorare a Primăriei Municipiului Bucureşti în vederea achitării unei prime tranşe pentru achiziţia ELCEN.

În cadrul unei declaraţii de presă din data de 4 noiembrie, edilul general a reamintit că Municipalitatea intenţionează de 15 ani să achiziţioneze ELCEN.

"Noi suntem în Bucureşti în situaţia în care avem un distribuitor de căldură, care este Termoenergetica, fostul RADET, şi în care avem un mare operator producător, care este ELCEN. Noi am făcut paşii procedurali pentru a achiziţiona ELCEN, pentru a avea un singur producător, transportator şi distribuitor la nivelul municipiului Bucureşti. Există un plan de reorganizare, ELCEN este în insolvenţă şi ne trebuie un avans de 30% din valoarea de 1.075.000.000 lei. Am discutat cu prim-ministrul posibilitatea de ajutor de împrumut pe care Primăria Municipiului Bucureşti să îl ia, astfel încât să poată să achite această primă tranşă", a spus edilul după întâlnirea cu Florin Cîţu.

Potrivit acestuia, tranşa de 30% ar reprezenta 325 de milioane de lei, la care s-ar adăuga însă facturi curente.

Pe 1 septembrie, Consiliul General al Capitalei a adoptat un proiect de hotărâre privind aprobarea acţiunilor necesare în vederea realizării sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) prin transferul de activitate de la ELCEN SA la Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA.

 

 

 

 

sursa agerpres

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ -2°C 1°C
CONSTANTA 2°C 4°C
CRAIOVA 5°C 7°C
BRASOV -2°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI