Terenuri totalizând 10 hectare, în București, transformate în gropi ilegale de gunoi

3 martie 2021, 13:19

Doar luna trecută, Garda de Mediu, Primăria Capitalei și primăriile de sector au identificat 212 terenuri din București pe care sunt depozitate ilegal deșeuri. E vorba de 10 hectare acoperite de gunoaie pentru care s-au dat amenzi de 300 de mii de lei și au fost confiscate 7 mașini care transportau ilegal deșeuri. Un astfel de teren de 3,5 hectare se află pe Șoseaua Fundeni.

ALEX COSTACHE, jurnalist TVR: “Proprietarul a fost amendat cu 50 de mii de lei și are termen până pe 9 aprilie să ecologizeze zona. Dacă nu o va face, va primi o amendă de 100 de mii de lei și se va alege cu plângere penală”.

Șefa Gărzii de Mediu spune că deșeurile depozitate ilegal poluează solul și pânza freatică.

MĂRIOARA GĂTEJ, şefa Gărzii de Mediu: „Considerăm că toate aceste deșeuri, prin degradare, pot să genereze poluarea solului, inclusiv freaticul, depinde de natura lui. Trebuie să înțeleagă fiecare proprietar de teren că are obligația, așa cum spune legea, să își asigure salubrizarea corespunzătoare a terenului”.

Ministrul Mediului vrea să extindă colaborarea dintre Garda de Mediu și primării, la nivelul întregii țări, pentru a identifica și ecologiza terenurile cu deșeuri. În plus, ministrul cere sprijinul populației pentru identificarea terenurilor cu gunoaie.

TANCZOS BARNA – ministrul Mediului: „Ne ajută foarte mult dacă cetățenii, în sprijinul organelor de control și al autorităților publice locale, și când trec pe stradă, ne dau pur și simplu locații GPS, cu un comentariu scurt, – depozit ilegal la adresa cutare, locația cutare – „.

La sfârșitul anului trecut, Garda de Mediu a făcut mai multe descinderi la Sintești – Ilfov și Răcari – Dâmbovița unde localnicii ard ilegal deșeuri.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Zeci de mii de tone de deşeuri depozitate ilegal au fost descoperite în cursul lunii februarie în Bucureşti, în urma acţiunilor desfăşurate de Garda Naţională de Mediu, în parteneriat cu Poliţia Română, Jandarmeria Română şi autorităţile publice locale, suma totală a amenzilor depăşind 300.000 de lei, a anunţat, miercuri, ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Potrivit acestuia, în fiecare caz, s-a dispus ecologizarea acelor terenuri.

Şeful de la Mediu a subliniat că, în cursul lunii februarie, au fost identificate 212 de astfel de depozitări ilegale de deşeuri.

„Am făcut extrem de multe controale, am făcut echipe specializate pe fiecare sector şi am identificat în cursul lunii februarie 212 asemenea locaţii în doar 30 de zile. Acest rezultat arată că, dacă se vrea, se poate. Dacă se fac acţiuni ferme, chiar radicale, vor veni şi rezultatele. La aceste locaţii unde se depozitează ilegal deşeuri în Bucureşti am găsit zeci de mii de tone de deşeuri depozitate ilegal, aproape 100.000 de metri pătraţi de suprafaţă acoperită total sau parţial cu asemenea deşeuri. În cursul acestor acţiuni au fost aplicate amenzi de sute de mii de lei şi s-a dispus, în fiecare caz, ecologizarea suprafeţelor, ecologizarea acestor terenuri. Sarcina este de fiecare dată a proprietarului: se identifică proprietarul şi este amendat”, a precizat acesta.

Potrivit lui Barna, proprietarul are sarcina să ecologizeze terenul. Se dă un termen pentru ecologizare şi se revine cu control, a adăugat el.

În cazul în care aceste sarcini nu sunt îndeplinite, se pot aplica amenzi de până la 100.000 lei. În cazul în care nici după această amendă nu se întâmplă ecologizarea şi nu se intră în normal, vom face sesizări penale împotriva proprietarilor care nu respectă măsurile date de Garda de Mediu”, a susţinut ministrul.

De asemenea, au fost confiscate şapte mijloace de transport, „unele dintre ele chiar de zeci de mii de euro”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite