Un copil din 44 are o tulburare din spectrul autist, aproape triplu față de estimările de acum 10 ani. Tot mai mulţi sunt diagnosticaţi, pe măsură ce părinții conştientizează problema. Autoritățile nu țin pasul cu nevoile acestor familii. Nici acum terapia lunară, de o mie de euro, nu este decontată de stat, deşi există buget aprobat din ianuarie.
Casian are 8 ani și face de mic terapie, așa că s-a integrat într-o școala obișnuită. Mai are însă de recuperat.
”Cu cât începi terapia mai timpuriu, cu atât progresele sunt mai mari. Aici, în general, copiii fac între 3 şi 5 şedinţe pe săptămână”, a explicat Ana Maria Iosif, psihoterapeut, Centru pentru copii cu spectru autist.
”Gabriel nu interacţiona foarte mult cu cei din jur, era foarte frustrat, plângea. După terapie este mult mai bine. A evoluat foarte mult. A început să se integreze, să accepte copii. Înţelege ce vorbim cu el”, a spus Ioan Adrian Arcan, părintele unui copil de 4 ani cu autism.
Zeci de copii și tineri beneficiază de terapia ABA, de logopedie, și nu numai, la centrul găzduit în primul spațiu pus la dispoziție de Primăria Capitalei pentru recuperarea celor cu tulburări din spectrul autist. Asociația acoperă o parte din costul terapiilor, care ajung și la cinci mii de lei pe luna. Restul - părinții.
”Avem o linie care este finanţată cu un milion de lei în fiecare an pentru proiecte sociale. În următoarele şase săptămâni vom da drumul. Maximum 200 de mii pe proiect”, a declarat Horia Tomescu, viceprimar al Capitalei.
La alt centru, copiii cu autism pot sta de la 8 dimineața la 6 seara la diverse programe esențiale pentru integrare.
”Îi ajută pe copii să înveţe să socializeze, să împartă jucării. Părinţii au posibilitatea de a strânge formulare din redirecţionarea impozitului şi în felul acesta au posibilitatea de a-şi acoperi cea mai mare parte din costurile terapiei”, a spus Irina Finaca, preşedinta unei asociaţii.
Din decembrie, există un program special pentru decontarea terapiei, cu un buget aprobat, dar totul e doar pe hârtie. Înca sunt necesare modificări legislative și proceduri pentru acreditarea celor care vor asigura serviciile. Și mai e o problemă semnalată de ONG-uri casei de asigurări.
”Suma pe care vor să o deconteze pe oră este de doar 75 de lei, faţă de 200 de lei pe şedinţă, cât este media unei şedinte de recuperare și nu se acceptă coplata. Asta înseamnă că niciun specialist nu va putea să încaseze suplimentar pentru a-şi acoperi cheltuielile”, a spus Daniela Bololoi, preşedinta unei asociaţii.
Tot mai mulţi sunt depistaţi cu tulburări din spectrul autist. Oficial, sunt înregistraţi peste 22 de mii de copii şi tineri cu vârste până în 25 de ani, iar, anual, încă 1.200 sunt diagnosticaţi cu autism şi au nevoie de sprijin.
În România, se estimează că sunt 40.000 de persoane cu autism. Doar 3 din 10 copii diagnosticați au acces la terapie. Unul din 4 nu merge la gradinița sau școala.