Terapia cu anticorpi administrată lui Donald Trump, în teste la „Matei Balș”. Spitalul din București este singurul din Europa care participă la studiul clinic

7 octombrie 2020, 18:58

Terapia care i-a fost administrată preşedintelui Donald Trump şi care poate fi folosită acum experimental în România este un „cocktail” de doi anticorpi obţinuţi în laborator. Soluţia propusă de Regeneron a fost încercată până acum pe aproximativ 1.200 de pacienţi cu COVID-19, în America.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar Boli Infecţioase, Institutul Naţional „Matei Balş” Bucureşti: Aceşti anticorpi monoclonali acţionează la nivel de cauză, un lucru extrem de important. Virusul SARS-CoV-2 are o sabie, să-i spunem aşa, cu care acţionează. Şi e proteina Spike. Practic, împiedică pătrunderea la nivel celular, acţionând exact la nivelul proteinei Spike. Fiind doi anticorpi monoclonali, unul dintre ei acţionează în acest fel şi al doilea acţionează pe o altă componentă a coronavirusului. Practic, e o dublă actiune”.

„Cocktailul” de anticorpi este, de fapt, o soluţie injectabilă, care se administrează o singură dată, de preferinţă cât mai repede de la începutul bolii, spun medicii. Pacienţii de la Institutul „Matei Balş” vor primi injecţia doar după ce li se vor oferi toate informaţiile despre terapie şi vor semna că sunt de acord să participe la studiu.

Birocraţia a întârziat începerea testelor clinice. Institutul a primit aprobare de la Agenţia Naţională Medicamentului după două luni de aşteptare.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar Boli Infecţioase, Institutul Naţional „Matei Balş” Bucureşti: “Este varianta de studiu în care primul venit este şi primul servit. Să sperăm că reuşim să introducem mai mulţi pacienţi, cât putem de mulţi. Nu au fost reacţii adverse, nu au fost alte complicaţii şi lucrurile au mers bine. Şi cred că e o dovadă foarte bună că el a fost folosit şi în cazul preşedintelui american. La felul cum acţionează ar trebui să fie un tratament care poate să fie chiar tratamentul standard. Sigur, vom vedea. Remdesivirul, în momentul de faţă, nu e acel tratament miraculos, sigur că ajută, dar studiile n-au arătat la nivel de concluzii că, de exemplu, reduce în mod clar mortalitatea”.

Fiindcă reduce capacitatea virusului de a se înmulţi în organism, „cocktailul” de anticorpi ar putea fi folosit şi preventiv, crede medicul.

Profilaxie înseamnă că dacă există un contact direct cu o persoană pozitivă, el poate fi folosit, acest cocktail. Şi asta e important şi pentru personalul medical şi pentru o variantă în care ştim sigur că a fost un contact direct.

Specialiştii speră ca studiile privind eficacitatea şi siguranţa terapiei anti-COVID să se încheie cu succes cât mai repede, pentru a putea ajuta cât mai multă lume.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite