Teoriile conspirației și prostul obicei ca acestea să apară în epidemiile majore. De la coronavirus la 5G. Cristian Presură: Din punctul de vedere al fizicii, radiațiile 5G nu sunt ionizante, deci nu sunt cancerigene

Teoriile conspirației au un teren fertil în vremea pandemiei. "Interesant este că, întotdeauna, aceste teorii ale conspirației se repetă. Dacă citim de curiozitate presa vremii de la 1918, sau ce circula în perioada epidemiei de HIV, vom vedea că narațiunile sunt în mare aceleași, doar cu variațiuni mărunte", atrage atenția expertul în politici de sănătate Vlad Mixich. În ultimele luni, pe rețelele de socializare s-au răspândit fel și fel de informații neverificate, lansate de pe conturi false și de site-uri cu surse de finanțare greu de urmărit. Așa am ajuns să dăm, de exemplu, peste povești despre cum decidenții lumii ne-au băgat în carantină ca să monteze antenele 5G, antene care ne fură identitatea și ne radiază, astfel încât planeta să aibă mai puține persoane. Invitat în Ediție specială, fizicianul Cristian Presură a explicat ce înseamnă de fapt 5G.

21 Mai 2020, 10:31 (actualizat 21 Mai 2020, 16:15) | Mihaela Carpea |
Fake news în vremea pandemiei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"5G înseamnă a cincea generație. Am avut a treia generație de telefoane mobile, care au fost primele telefoane mobile, deși exista și 2G. Cu 3G-ul suntem noi obișnuiți în România, 4G sunt telefoanele mobile pe care le folosim astăzi, deci a patra generație, iar 5G este a cincea generație", a explicat fizicianul Cristian Presură. "A nu se face confuzie între 5G și 5GHz, pentru că 5GHz înseamnă frecvența undelor electromagnetice, undelor radio folosite de tehnologia 5G", atrage el atenția.

"Există studii în laborator care se fac și e foarte bine că se fac pentru a studia dacă aceste radiații creează probleme sănătății omului. (...) Multe dintre ele spun că nu este niciun fel de problemă. Există însă și studii care ridică semne de întrebare în anumite condiții speciale. (...) Atunci când te uiți în studiile respective care ridică semne de întrebare, vezi că ele sunt cumva unele dintre ele, ca să spun așa, la limită, adică nu indică foarte clar. E un experiment pe șoareci, se radiază șoarecii cu o grămadă de radiație, după care se observă efectele după câteva luni. Și se observă niște efecte în populația de șoareci și populația de control care  indică ok, ar putea să fie aici ceva. Asta în situația în care, bineînțeles, nivelul de radiații a fost foarte ridicat", a subliniat Presură.

"Însă, la ora actuală, studiile pe oameni nu indică absolut nimica, ceva care să fie serios. Știm din punctul de vedere al fizicii că radiațiile 5G nu sunt ionizante, deci ele nu sunt cancerigene, deci la ora actuală nu avem niște rezultate clare care să ne indice că ar fi o problemă pentru oameni, așa cum le folosim noi astăzi. Din cauza aceasta există reglementări, ele au fost introduse, și cea mai importantă dintre ele este puterea acestor radiații. Telefonul meu, de exemplu, mobil are un setting, și el poate să fie verificat de oricine pe telefonul său mobil, dacă caută acolo, și va vedea că limita este ceva de ordinul a 2W/Kg. Deci atâta timp cât radiațiile emit o putere mai mică decât 2W atunci când vorbim la telefon, pentru că acela este momentul critic, telefoanele mobile pot să fie aduse pentru că la această limită, deci sub 2W, nu au fost observate efecte cancerigene sau efecte periculoase pentru om", a explicat fizicianul.

Teoriile conspirației precum cele lansate în ultimele luni nu sunt specifice anului 2020 și acestei pandemii, explică și expertul Vlad Mixich, care a urmărit îndeaproape fenomenul.

"Ele au prostul obicei să apară regulat, în special în perioada unor epidemii majore, a căror cauză, și mă refer mai degrabă la soluții și cauze biologice, nu este încă foarte clară, dat fiind că vorbim de un virus nou. S-a întâmplat asta și la începutul epidemiei cu HIV, care a fost ultima mare pandemie prin care a trecut omenirea, tot un virus foarte, foarte nenorocit, s-a întâmplat și în alte perioade - în binecunoscuta pandemie de gripă spaniolă, ce să mai vorbim de molimele care au bântuit prin Europa în sec. XIX", subliniază Mixich.

"Interesant este că întotdeauna aceste teorii ale conspirației se repetă. Dacă citim de curiozitate presa vremii de la 1918, sau ce circula în perioada epidemiei de HIV, vom vedea că narațiunile sunt în mare aceleași, doar cu variațiuni mărunte, care țin de contemporaneitatea respectivă. De pildă, circula o teorie foarte răspândită că virusul HIV ar fi fost produs într-un laborator unde era testat pe maimuțe ca armă biologică și de acolo a scăpat, într-un laborator american", a exemplificat Vlad Mixich.

Intervenția integrală a specialiștilor invitați în Ediție specială, în materialul VIDEO

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI