Teodorovici propune pedeapsă cu închisoarea pentru cei care nu plătesc la timp contribuţiile la stat. Proiectul, depus în procedură de urgenţă la Senat

16 septembrie 2019, 08:53

Persoanele fizice și patronii care nu plătesc impozitele și nu virează la timp contribuțiile la asigurările sociale riscă să facă închisoare între 1 și 6 ani. Pedeapsa crește până la 7 ani pentru cei care dau dovadă de rea-credință.

Sancțiunile sunt prevăzute într-un proiect de lege depus la Senat de ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.

Eugen Teodorovici, ministru de Finanțe: „Se aplică tuturor firmelor din România, și private, și publice. (…) Mai mult, sunt câteva plafoane acolo (…) Ca exemplu, este 100.000 de euro sub care suma respectivă nu mai reprezintă, să spunem, motiv de aplicare a unei prevederi penale”.

Opoziția anunță că nu va vota proiectul.

Unii economiști și patroni consideră că pedeapsa cu închisoarea nu poate fi aplicată, până când statul nu își achită datoriile față de firme și nu îmbunătățește bazele de date ale ANAF.

Patronii le cer autorităților să reducă evaziunea fiscală prin alte metode, cum ar fi o colectare mai bună a taxelor și impozitelor, controale mai eficiente în vămi.

________________________________

Iniţiativa legislativă a ministrului de Finanţe propune modificarea şi completarea Legii nr.241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, informează Mediafax.ro.

„Art. 6 – Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 6 ani reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata, ori, după caz, nereţinerea sau neîncasarea, în cel mult 30 zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”, prevede modificarea adusă prin iniţiativa legislativă a senatorului PSD.

Într-o anexă la proiectul de lege, Eugen Teodorovici prezintă lista impozitelor şi contribuţiilor care intră sub incidenţa articolului menţionat:

„Impozitul pe dividendele plătite de o persoană juridică română către o persoană juridică română. Impozitul pentru veniturile din activităţi independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă. Impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, Impozit pe venitul din salarii şi asimilate salariilor. Impozitul pe veniturile din arendă. Impozitul pe veniturile sub formă de dobânzi. Impozit pe veniturile sub formă de dividende. Impozitul pe veniturile din pensii. Contribuţia de asigurări sociale. Contribuţia de asigurări sociale de sănătate. Impozitul pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi. Impozit datorat pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal Contribuţia la Fondul pentru mediu”, arată anexa citată.

De asemenea, incidenţa articolului intră şi „Impozitul pe veniturile din premii şi din jocuri de noroc. Impozitul pe veniturile din alte surse. Impozitul pe veniturile obţinute de o persoană fizică dintr-o asociere între o persoană fizică si o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II din Codul fiscal. Impozitul pe veniturile obţinute de o persoană fizică dintr-o asociere între o persoană fizică si o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului III din Codul fiscal. Impozitul pe veniturile obţinute de o persoană fizică dintr-o asociere între o persoană fizică sau orice altă entitate asociere fără personalitate juridică şi o persoană juridică, contribuabil potrivit Legii nr. 170/2016, conform contractului de asociere, determinate potrivit prevederilor titlului II”, conform sursei citate.

Un alt articol prevede pedeapsa de la 2 la 7 ani de închisoare, în cazul în care stabilirea taxelor, impozitelor şi contribuţiilor se va realiza într-o manieră greşită, neîndreptăţită, pentru obţinerea de foloase proprii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite