Teodor Meleșcanu a fost ales președinte al Senatului cu 73 de voturi. Senatorul ALDE a fost votat de PSD și de unii colegi din partid

10 septembrie 2019, 08:48

Fostul ministru de Externe din guvernul Dăncilă a devenit al doilea om din stat. În Parlament s-a dat o luptă până în ultima clipă, însă PSD și-a impus candidatul.

Alina Gorghiu, care a avut susținerea opoziției, vede votul ca o victorie, pentru că a reușit să unească forțele care se opun PSD-ului.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele partidului din care face parte Teodor Meleșcanu, contestă votul și anunță că va sesiza Curtea Constituțională.

Teodor Melescanu a anunțat relansarea ALDE și susținerea actualului Guvern.

Premierul Viorica Dăncilă l-a felicitat, marţi, pe Teodor Meleşcanu pentru alegerea în funcţia de preşedinte al Senatului, precizând că votul dat în acest sens în forul legislativ arată că PSD are în continuare majoritate în Parlament.

„Felicitări domnului Teodor Meleşcanu pentru alegerea în funcţia de preşedinte al Senatului României! Votul de astăzi certifică faptul că PSD are în continuare majoritate în Parlament şi că, aşa cum am spus şi aseară, avem curajul şi încrederea să venim la vot cu un nou guvern”, a scris Dăncilă pe Facebook.

ACTUALIZARE Teodor Meleșcanu a fost ales președintele Senatului în turul al doilea, cu 73 de voturi, potrivit unor surse. Alina Gorghiu a obținut 59 de voturi.

ACTUALIZARE. „Teodor Meleșcanu a întrunit 67 de voturi. Alina Gorghiu a adunat 49 de voturi. Ion Popa a adunat 13 voturi. Ca urmare a faptul că nu s-a întrunit la primul tur de scrutin votul majorității la primul tur ales un e declarat câștigător niciunul dintre candidați”, a declarat în plen senatorul USR George Dircă.

„Candidații care vor participat la al doilea tur de scrutin sunt domnul Teodor Meleșcanu și doamna Alina Gorghiu”, a spus Dircă.

Grupul ALDE a anunțat că o va susține la șefia Senatului pe Alina Gorghiu.

Fostul ministru de Externe Teodor Meleșcanu avea nevoie de 68 de voturi ca să fie ales la șefia Senatului.

La primul tur au fost 67 voturi pentru Teodor Meleșcanu, 49

ACTUALIZARE Şedinţa de plen de marţi în care va fi ales preşedintele Senatului a început, candidaţii pentru această funcţie fiind Teodor Meleşcanu – susţinut de PSD, Alina Gorghiu – propusă de PNL şi Ion Popa – de la ALDE. Dintre cei 136 de senatori, şi-au anunţat prezenţa la începutul şedinţei, prin vot electronic, 111.

Potrivit Regulamentului Senatului, preşedintele forului este ales prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi.

________________________

La ora 16 este programată ședința în care se alege președintele Senatului.

Fostul președinte, Călin Popescu Tăriceanu spune este o situație nemaiîntâlnită în Camera Superioară pentru că regulamentul spune că fiecare formațiune politică trebuie să propună câte un candidat. Astăzi vom avea în Camera Superioară doi candidați din partea ALDE deși doar unul este susținut de formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu, celălalt, Teodor Meleșcanu  este susținut de PSD.  Este de văzut cum va fi tranșat subiectul.

Cel mai probabil în cazul în care va fi votat Teodor Meleșcanu, el va fi exclus din ALDE.

Este un test și pentru PSD pentru că azi Viorica Dăncilă le-a spus foarte clar senatorilor să îl susțină pe Teodor Meleșcanu. În cazul în care sunt senatori PSD care nu vor respecta această linie a partidului, ei ar putea sa fie excluși din rândul social democraților.

Alina Gorghiu – propusă de PNL este susținută și de USR și UDMR.

Ion Popa este susținut de ALDE.

Potrivit regulamentului Senatului, preşedintele este ales prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi.

Preşedintele Senatului convoacă sesiuni ordinare şi extraordinare, conduce lucrările camerei şi asigură respectarea ordinii de zi, acordă cuvântul, moderează discuţiile, sintetizează problemele supuse dezbaterii, stabileşte ordinea votării, explică şi anunţă rezultatul votului, convoacă şi conduce lucrările Biroului permanent.

De asemenea, preşedintele reprezintă Senatul în relaţiile cu preşedintele României, Camera Deputaţilor, Guvernul, Curtea Constituţională, precum şi cu alte autorităţi şi instituţii interne sau internaţionale.

Un alt atribut important al preşedintelui Senatului este sesizarea Curţii Constituţionale înainte de promulgarea legilor cu privire la constituţionalitatea tratatelor, la constituţionalitatea regulamentelor Parlamentului sau la conflictele juridice de natură constituţională între autorităţile publice.

Nu în ultimul rând, preşedintele acestei camere asigură interimatul funcţiei de preşedinte al României, dacă această funcţie devine vacantă, dacă preşedintele este suspendat sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile (art. 38 din Regulament).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă