Tentativă de răpire a ministrului belgian al justiţiei. Patru persoane au fost rănite

Ministrul belgian al justiției
Ministrul belgian al justiției
26 septembrie 2022, 08:10

Ministrul, de asemenea primar al localităţii Kortrijk, s-a adresat sâmbătă seara locuitorilor acestui oraş din Flandra de Vest care participau la un bal municipal, într-un mesaj video difuzat duminică de radioul şi televiziunea publică RTBF.

El a spus că a primit un telefon joi de la procurorul federal Frédéric Van Leeuw. „M-a avertizat în legătură cu un proiect de răpire care mă viza”, a declarat ministrul în acest mesaj video, adăugând că nu a dorit să anuleze festivităţile pentru „a nu da credit mafiei drogurilor”.

Parchetul federal belgian a anunţat sâmbătă că ministrul a fost plasat sub supravegherea întărită a poliţiei şi că trei suspecţi au fost arestaţi în Olanda. Parchetul olandez a precizat că sunt trei bărbaţi de 20, 29 şi 48 de ani, de naţionalitate olandeză.

Al patrulea suspect a fost arestat în Olanda, a declarat duminică o sursă judiciară.

A fost solicitat transferul lor în Belgia.

O sursă judiciară a confirmat pentru AFP că o armă automată a fost descoperită într-un vehicul reperat în apropierea locuinţei ministrului la Kortrijk.

Cotidianul flamand Het Laatste Nieuws a raportat că în autovehiculul suspect, înmatriculat în Olanda, au fost găsite arme de foc, printre care pistoale kalaşnikov şi sticle pline cu benzină.

Ministrul a reacţionat sâmbătă pe reţelele sociale, afirmându-şi hotărârea de a continua lupta împotriva „crimei organizate”. „Nu ne vom pleca niciodată în faţa violenţei”, a subliniat el.

Premierul belgian, Alexander De Croo, a denunţat o „ameninţare absolut inacceptabilă”. „Nu vom fi intimidaţi de nimeni”, a scris el pe Twitter.

Parchetul federal belgian a explicat sâmbătă că „a fost informat în ultima săptămână despre o posibilă ameninţare” la adresa ministrului justiţiei. O anchetă, încredinţată unui judecător de instrucţie, „a indicat rapid că această ameninţare trebuie luată în serios”, a adăugat Parchetul.

Ministrul a fost pus sub supravegherea sporită a poliţiei şi şi-a anulat unele activităţi. Procuratura nu a oferit alte detalii despre anchetă, mai scrie AFP.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite