Tensiunile se amplifică în PNL. Liberalii care vor să-l schimbe pe Cîțu au stabilit Consiliul Naţional duminică. Președintele PNL nu recunoaște decizia și convoacă alt BEx sâmbătă. Se declară dezamăgit

E revoltă în Partidul Național Liberal, unde președintele Florin Cîțu e contestat de majoritatea colegilor săi, la doar 6 luni de la alegerea în funcție. Liderii de filiale s-au reunit fără acordul preşedintelui şi au stabilit pasul următor pentru a-l înlătura. Şi Florin Cîţu a convocat o şedinţă a Biroului Executiv pentru sâmbătă, când promite să anunţe şi propria decizie, inclusiv dacă îşi dă sau nu demisia până la congres.

01 Aprilie 2022, 07:41 (actualizat 01 Aprilie 2022, 21:18) Știrile TVR |

42 de lideri de filiale au intrat în ședință online și au decis să convoace Consiliul Național pentru duminică. Doar așa poate fi făcut un congres extraordinar pe 10 aprilie.

Potrivit unor surse, Florin Cîțu ar urma să fie înlocuit cu premierul Nicolae Ciucă.

După ce și-a pus tot partidul în cap, a convocat și Cîțu un for de conducere.

Odată cu Florin Cîțu vor pleca din funcții și susținătorii săi.

Prima demisie ar urma să vină de la Dan Vîlceanu. Acesta a anunțat că mâine ar urma să renunțe la funcția de secretar general al PNL, iar potrivit unor surse, va renunța săptămâna viitoare și la funcția pe care o deține în guvern.

Tensiunile în partid s-au tot acumulat pe mai multe teme. Gestionarea fondurilor din programul Anghel Saligny, criticile aduse Guvernului Ciucă din care fac parte și, nu în ultimul rând, rezultatele slabe ale PNL în sondaje sunt motivele neoficiale de nemulțumiri, acumulate în doar 6 luni de când a câștigat conducerea partidului, prin înlăturarea lui Ludovic Orban.

Victoria în partid nu a adus mai multă stabilitate guvernului Cîțu, care a și fost demis la scurt timp după congres, printr-o moțiune de cenzură.

___________________________

ACTUALIZARE Consiliul Naţional al PNL se va reuni duminică, pe ordinea de zi urmând să figureze convocarea unui Congres extraordinar al partidului, au declarat, pentru Agerpres, surse liberale.

Decizia convocării Consiliului Naţional al PNL a fost luată, vineri, într-o şedinţă a Biroului Executiv care s-a desfăşurat în sistem de videoconferinţă.

Conform surselor citate, decizia în BEx a fost luată cu 45 de voturi din 45 de membri prezenţi.

ACTUALIZARE Mâine la ora 12 va avea loc o ședință a BEx, cu prezența fizică, a anunțat președintele PNL, Florin Cîțu. Voi respecta statutul PNL și regulile Partidului Național Liberal, a subliniat acesta.

Cu privire la ședința BEx, anunțată astăzi, președintele PNL a spus că nu a fost convocată nici de el, nici de secretarul partidului. Cererile de convocare a BEx sunt adresate președintelui, a arătat Cîțu

Toate documentele care au venit la partid erau adresate preşedintele partidului pentru solicitare de BEx. În partid avem o regulă. Eu voi respecta de fiecare dată aceste reguli cât sunt la PNL şi am convocat, conform regulilor din PNL, un BEx mâine la ora 12,00, cu prezenţă fizică, unde voi anunţa mai multe lucruri, dar este regula din PNL. Niciodată nu a fost făcut aşa ceva, a spus Cîţu, la sediul central al PNL.

Știam că sunt unele nemulțumiri, dar care nu aveau legătură cu PNL. Am spus despre această inflație de 10% dar nu o văd eu, o simt românii. (...) sunt dezamăgit, pentru că sunt oameni cu care noi am pornit un proiect, a mai spus acesta.

ACTUALIZARE Cei patru prim-vicepreședinți ai PNL au strâns deciziile filialelor, peste 30 de filiale, au făcut o ședință  și au cerut conducerii PNL să organizeze un Consiliu Național, duminică, un for care să convoace, la rândul său Congresul Extraordinar al PNL, în cadrul căruia să fie schimbat Florin Cîțu și să fie ales un nou președinte al Partidului Național Liberal.

Odată strânse deciziile filialelor, se convoacă automat Consiliul National pentru duminică. Totodată se vorbește despre un BeX pentru astăzi, deja jumătate plus unu din numărul celor din Biroul Executiv au trimis cererea de convocare a ședinței, pentru că statutar acesta este procentul cu care se poate convoca BeX. Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, spune însă că trebuie să treacă 24 de ore pentru a putea fi posibilă această convocare a ședinței.

Burduja: Biroul Politic PNL Sector 1 vrea convocarea Congresului extraordinar; dorim o direcţie nouă

ACTUALIZARE  Preşedintele PNL Sector 1, Sebastian Burduja, a anunţat, vineri, că a fost mandatat de Biroul Politic al organizaţiei să solicite convocarea Consiliului Naţional şi a Congresului extraordinar, pentru a se stabili o direcţie nouă, "mai bună" pentru partid.

"Astăzi de dimineaţă am avut şedinţa Biroului Politic al PNL Sector 1, o şedinţă în care, în unanimitate, Biroul Politic a aprobat mandatarea mea pentru a solicita convocarea Consiliului Naţional şi, respectiv, a Congresului extraordinar prin care ne dorim o direcţie mai bună, o direcţie nouă pentru Partidul Naţional Liberal", a precizat Burduja, în cadrul unei conferinţe de presă

Dan Vîlceanu: Eu cred că trebuie lăsat președintele României în afara puciurilor de partid | Nu am primit documente oficiale pentru convocarea unei şedinţe BPN sau BeX

Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a negat, vineri, că președintele României are avea vreo implicare în demersul pentru schimbarea lui Florin Câțu de la șefia PNL.

Eu cred că trebuie lăsat președintele României în afara puciurilor de partid, asta e părerea mea”, a spus Dan Vîlceanu.

Dan Vîlceanu, a mai declarat vineri că nu a primit documente oficiale pentru convocarea unei şedinţe a Biroului Permanent Naţional sau a Biroului Executiv al partidului. El a adăugat că dacă va primi documentele necesare, va convoca o astfel de şedinţă.


"Conform termenelor statutare, voi convoca şedinţa. (...) Eu sunt secretar general al partidului şi într-o situaţie de genul acesta trebuie să aplic statutul, că îmi place, că nu-mi place, că mi-e simpatic unul sau că mi-e antipatic altul, eu trebuie să aplic statutul", a mai spus Vîlceanu.

Mai mulţi lideri PNL au solicitat convocarea acestui congres pentru înlocuirea lui Florin Cîţu de la şefia partidului.

_____________________

În cadrul Biroul Executiv al PNL, programat pentru ora 14.00, ar putea fi decisă convocarea Consiliului Naţional al partidului, care să se desfăşoare duminică, potrivit unor surse.

BEx are nevoie să întrunească o treime din numărul total de membri pentru a fi statutar.

Conform surselor, la Consiliul Naţional ar urma să fie stabilită data unui viitor Congres extraordinar al Partidului Naţional Liberal, cel mai probabil pe 10 aprilie.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 9°C
IASI 8°C 4°C
CLUJ 5°C 4°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 6°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI