Tensiuni tot mai mari în Marea Chinei de Est, supranumită „butoiul cu pulbere” al Asiei

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
20 aprilie 2022, 12:46

Navele chineze patrulează mările din jurul insulelor Senkaku, controlate de japonezi, dar revendicate și de China și Taiwan, relatează CNN.

Arhipelagul, cunoscut sub numele de Insulele Diaoyu în China și Diaoyutai în Taiwan, a devenit una dintre cele mai „fierbinți” zone ale conflictului care se prefigurează în regiune.

„Vârful uneia dintre navele lor era îndreptat direct spre noi și ne urmăreau”, a povestit un  pescar japonez de 50 de ani pentru CNN, descriind unul dintre incidentele iscate între pescari și Paza de Coastă chineză în ultimii ani. „Nu sunt sigur, dar am văzut și ceva ce semăna cu niște tunuri”.

Cu toate că disputa teritorială pentru lanțul de insule stâncoase nelocuite este mai veche de un secol, China și-a instensificat prezența în zonă, în special în ultimii ani, ceea ce ar putea fi un semn că Beijingul se pregătește să își revendice cu forța dreptul asupra insulelor disputate.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat pentru CNN că patrulele Marinei Chineze în apele din jurul insulelor reprezintă „o exercitare adecvată a dreptului suveran al Chinei”. De cealaltă parte, Japonia spune că insulele sunt de drept ale ei și își întărește prezența forțelor militare din Yonaguni și insulele de la est de Senkaku, arhipelagul Nensei.

Ultimele evoluții ale evenimentelor din zonă îi îngrijorează pe locuitorii insulei Yonaguni.

Insula lor se află la doar 110 kilometri de coasta Taiwanului, insula independentă și democrată pe care Beijingul și-o revendică, de asemenea. Localnicii din Yonaguni se tem că tensiunile tot mai mari dintre China și Japonia ar putea perturba comunitatea lor pașnică, mai ales dacă Beijingul va începe să le restricționeze accesul spre zonele de pescuit care sunt cruciale pentru traiul localnicilor.

În prima linie a tensiunilor geopolitice

Ocupată de amercani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Yonaguni s-a întors sub controlul Japoniei în 1972 când a fost integrată în prefectura Okinawa, lanțul de 150 de insule care se extinde din sudul principalelor insule japoneze și până în Marea de Chinei de Est.

Insula este fără doar și poate teritoriu japonez, cu toate că este mult mai aproape de Taipei (160 de kilometri) decât de Tokyo (2.000 de kilomteri). Este atât de aproape de Taiwan că în zilele senine se pot vedea crestele munților taiwanezi când te afli pe coasta de vest a insulei Yonaguni.

În trecut, apropierea insulei de Taiwan și China făcea din Yonaguni o destinație turistică populară, în special printre amatorii de scufundări și drumeții. Acum însă, locația sa o pune în prima linie a tensiunilor geopolitice cu China, într-o perioadă în care Beijingul își arată tot mai des puterea militară atât în apele din regiune, cât și în spațiul aerian din apropierea Taiwanului.

Acum 20 de ani, Ministerul nipon al Apărării detecta mai puțin de 20 de nave militare chineze – distrugătoare și fregate – pe an în apropierea apelor japoneze. Anul trecut, peste 70 de nave ale marinei chineze au ajuns în proximitatea Japonei, iar dacă sunt adăugate și navele Pazei de Coastă, numărul depășește pragul de 100.

China și-a mărit prezența și în cerul din jurul Taiwanului și trimite în mod repetat avioane de luptă în zona de identificare a apărării aeriene a insulei (ADIZ), ceea ce a obligat Taipeiul să trimită avioane de interceptare, să emită avertizări radio și să-și activeze sistemele cu rachete antiaeriene.

Japonia a deschis baze militare

Japonia a fost nevoită și ea să răspundă provocărilor aviaței chineze. Aproape trei din patru interceptări efectuate de forțele aeriene japoneze au fost provocate de incursiuni ale avioanelor de luptă chineze.

Ca răspuns la provocările Beijingului, Japonia a deschis în 2016 o bază militară a forțelor de apărare unde în jur de 160 de trupe iau parte la operațiuni de supraveghere a coastei. În 2019, Japonia a deschis și alte baze militare pe insule învecinate și le-a echipat cu sisteme de rachete sol-aer ghidate.

O a patra bază se construiește pe o insulă la est de Yonaguni și va deveni operațională din martie 2023, potrivit oficialilor japonezi. Noua bază va găzdui în jur de 600 de soldați și mai multe sisteme de apărare antiaeriană cu rachete cu rază scurtă și medie de acțiune.

„Trebuie să ne protejăm suveranitatea teritorială a țării cu orice preț”, a declarat generalul Yoshihide Yoshida, șef de stat major al Forțelor de Autoapărare Terestră ale Japoniei. „Și trebuie să trimitem mesajul că ne vom apăra țara cu fermitate.”

Tokyo s-a mișcat cu viteză pentru a-și spori capacitatea defensivă de-a lungul Insulelor Nansei, din apropierea Taiwanului, pentru a răspunde activității militare a Chinei din regiune.

Cu toate acestea, experții din domeniul relațiilor internaționale au avertizat că țara rămâne vulnerabilă în fața Chinei. „Nu avem capacitatea de a lansa atacuri la distanță”, a explicat Yoko Iwama. „Este foarte clar că ceea ce avem acum nu este destul”.

Potrivit oficialilor japonezi, sistemele de apărare antiaeriană de care dispun în acest moment au o rază de acțiune de doar 50 de kilometri. China, pe de altă parte, are rachete care pot fi lansate din mai multe tipuri de avioane de luptă de la distanțe de până la 300 de kilometri.

Constituția Japoniei îi restricționează armata așa încât să poată lua doar acțiuni de apărare, dar prim-ministrul Fumio Kishida a spus că guvernul ia în calcul mai multe opțiuni prin care țara sa ar putea să atace baze militare de pe teritoriul inamicului în scop defensiv.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite