Tensiuni Serbia-Kosovo. Emmanuel Macron ameninţă cu pierderea liberalizării vizelor

Kosovo granita
Kosovo granita
17 octombrie 2023, 14:31

„Ţine de responsabilitatea preşedintelui Vucic de a condamna cu cea mai mare fermitate acţiunile din 24 septembrie” şi de a „contribui la restabilirea calmului la frontieră”, a declarat Macron de la Tirana, referindu-se la moartea în septembrie a unui poliţist kosovar ucis de un comando format din sârbi din Kosovo. Un apropiat al lui Vucic recunoscuse că s-a aflat la conducerea acestui grup, retractându-şi ulterior declaraţia.

„Ceea ce aşteptăm de la autorităţile din Kosovo şi de la cele ale Serbiei este simplu: organizarea de noi alegeri în municipalităţile din nordul Kosovo, unde acestea s-au desfăşurat în condiţii necorespunzătoare. Participarea sârbilor la aceste alegeri şi în cadrul instituţiilor, recunoaşterea Asociaţiei municipalităţilor sârbe de către autorităţile kosovare. În această ordine, complet şi total”, a afirmat Macron într-o conferinţă de presă comună cu premierul albanez.

De aproape un an, niciunul din 40.000 de sârbi din nordul Kosovo nu mai lucrează în instituţiile din regiune – poliţie, justiţie etc. Toţi au demisionat în noiembrie 2022 când Pristina a anunţat că de acum încolo va fi interzisă utilizarea plăcuţelor de înmatriculare sârbe. În primăvară, partidul Lista sârbă a decis să boicoteze alegerile organizate pentru completarea acestui vid.

Primari albanezi au fost aleşi atunci cu o participare de mai puţin de 4%. Când ei şi-au preluat mandatul au izbucnit manifestaţii care au degenerat rapid în violenţe.

„Aştept un spirit de responsabilitate din partea preşedintelui sârb şi aştept acelaşi lucru din partea preşedintei şi a premierului din Kosovo”, a adăugat Macron, care a prezentat recent o foaie de parcurs franco-germană pentru relansarea dialogului între Serbia şi Kosovo.

Preşedintele francez a făcut să planeze ameninţarea de revenire asupra regimului de scutire de vize pentru Kosovo, care urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024.

„Şi o spun cu multă claritate, noi am făcut un gest de încredere în problema vizelor. Ea este suspendată pentru că, potrivit Franţei, aceasta depinde de respectarea cuvântului dat, iar astăzi acest cuvânt nu este respectat. Aştept un angajament real din partea acestor două autorităţi pentru a avansa în săptămânile viitoare. Este însăşi condiţia păcii în toată regiunea”, a afirmat preşedintele francez.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă