Tensiuni la frontiera israeliano-libaneză după o manifestaţie a unor partizani ai Hezbollah

Soldati israelieni
Soldati israelieni
15 aprilie 2023, 09:50

Hezbollahul a organizat manifestaţii vineri în Liban pentru a marca „Ziua Ierusalimului” în sprijinul cauzei palestiniene, iar unii dintre susţinătorii săi s-au apropiat de frontiera cu Israelul.

Căştile Albastre „au observat o mulţime de 50 sau 60 de persoane aruncând cu pietre şi plasând un drapel al Hezbollahul pe gardul” care marchează graniţa, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt adjunctă a FINUL, Kandice Ardiel.

Armata israeliană „a ripostat cu grenade asurzitoare şi fumigene”, a adăugat ea, precizând că armata libaneză şi FINUL au intervenit rapid pentru a restabili calmul.

„În această perioadă sensibilă, îndemnăm pe toată lumea să se abţină de la orice acţiuni care ar putea fi percepute ca provocatoare şi ar putea face să degenereze situaţia”, a continuat Kandice Ardiel.

La rândul său, Agenţia libaneză de Informaţii (ANI, oficială) a indicat că o persoană a fost rănită de o fumigenă la cap, în timpul unei manifestaţii a unor motociclişti la frontieră.

Într-un discurs televizat cu câteva ore mai devreme, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a afirmat că partidul său va răspunde „fără ezitare” „oricărei acţiuni vizând orice în Liban, cu amploarea şi modalitatea adecvată”.

Mii de persoane au manifestat vineri în Iran şi în ţări arabe pentru a marca „Ziua Ierusalimului” în sprijinul cauzei palestiniene.

De la Revoluţia Islamică din 1979, „Ziua Al-Quds” (Ierusalim, în arabă) este comemorată în ultima vineri a lunii de post musulman a Ramadanului.

Această „Ziua Ierusalimului” intervine pe fundalul unei recrudescenţe a violenţelor în conflictul israeliano-palestinian, marcat recent de atentate mortale, tiruri de rachete dinspre Fâşia Gaza, Liban şi Siria, urmate de represalii israeliene.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă