Tensiuni între Uniunea Europeană și producătorii de vaccinuri anti-COVID

26 ianuarie 2021, 20:49

UE se pregătește să ceară producătorilor de vaccinuri anti-COVID să înregistreze exporturile de doze către țări terțe. Recent s-a aflat că grupul AstraZeneca va reduce cu peste 50% livrările de vaccin din primul trimestru, din cauza unor probleme de producție la o fabrică din Belgia. Anunțul a venit în contextul în care sunt reduceri în livrările dozelor de vaccin Pfizer BioNTech.

Uniunea Europeană a investit miliarde de euro pentru a dezvolta primele vaccinuri, iar acum companiile trebuie să-și respecte promisiunile, a declarat șefa Comisiei Europene. Vrem transparență în tranzacțiile cu vaccinuri, a precizat comisarul pentru Sănătate.

În două publicații germane au apărut informații potrivit cărora vaccinul AstraZeneca ar avea o eficientă mai redusă în cazul persoanelor peste 65 de ani.

Șeful grupului de experți de la Oxford a respins aceste aprecieri. Iar postul britanic Channel 4 a prezentat un material cu titlul „Putem avea încredere în comentariile legate de eficiența redusă a vaccinului AstraZeneca asupra vârstnicilor?”

Ministrul leton de Externe a declarat că state ale Uniunii iau în calcul acționarea în justiție a companiei AstraZeneca pentru încălcarea contractelor de furnizare a vaccinului.

Iar Suedia a suspendat plățile către Pfizer, potrivit Reuters, și a cerut explicații despre numărul de doze dintr-un flacon.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă