Tensiuni între UE și producători de vaccinuri anti-COVID care au anunțat întârzieri la livrarea dozelor comandate de blocul comunitar. Situația de la AstraZeneca este sensibilă, întrucât autorizarea vaccinului ar urma să fie discutată vineri, iar compania a estimat că nu ar putea respecta calendarul livrărilor până în martie, potrivit Reuters. O variantă ar fi redirecționarea unor doze produse în Marea Britanie către blocul comunitar. Germania vorbește deja despre restricții asupra exporturilor de vaccinuri produse pe continent.
UE se pregătește să ceară producătorilor de vaccinuri anti-COVID să înregistreze exporturile de doze către țări terțe. Recent s-a aflat că grupul AstraZeneca va reduce cu peste 50% livrările de vaccin din primul trimestru, din cauza unor probleme de producție la o fabrică din Belgia. Anunțul a venit în contextul în care sunt reduceri în livrările dozelor de vaccin Pfizer BioNTech.
Uniunea Europeană a investit miliarde de euro pentru a dezvolta primele vaccinuri, iar acum companiile trebuie să-și respecte promisiunile, a declarat șefa Comisiei Europene. Vrem transparență în tranzacțiile cu vaccinuri, a precizat comisarul pentru Sănătate.
În două publicații germane au apărut informații potrivit cărora vaccinul AstraZeneca ar avea o eficientă mai redusă în cazul persoanelor peste 65 de ani.
Șeful grupului de experți de la Oxford a respins aceste aprecieri. Iar postul britanic Channel 4 a prezentat un material cu titlul "Putem avea încredere în comentariile legate de eficiența redusă a vaccinului AstraZeneca asupra vârstnicilor?"
Ministrul leton de Externe a declarat că state ale Uniunii iau în calcul acționarea în justiție a companiei AstraZeneca pentru încălcarea contractelor de furnizare a vaccinului.
Iar Suedia a suspendat plățile către Pfizer, potrivit Reuters, și a cerut explicații despre numărul de doze dintr-un flacon.