Tensiuni între separatiști. Rebelii din estul Ucrainei sunt susținuți de facțiuni diferite de la Moscova

23 noiembrie 2017, 15:57

De două zile, bărbați înarmați și îmbrăcați în uniforme fără semne distinctive dețin controlul clădirilor administrative din Lugansk.

Puținele imagini difuzate din capitala regiunii separatiste, cu așa numiții „omuleți verzi” patrulând pe străzi, ne aduce aminte de strategia folosită de Rusia în timpul anexării peninsulei Crimeea.

Igor Plotnitsky, președintele autoproclamatei Republici Populare Lugansk: „Da, există aici un convoi militar. Kornet a încercat să atragă nişte forţe de partea sa, şi asta e ilegal. Şi da, cum am spus, e o tentativă de lovitură de stat.”

De fapt, este un conflict mai vechi între șeful autoproclamatei Republici Populare Lugansk, Igor Plotnitskii, și fostul său ministru de Interne, Igor Kornet. Chiar dacă cei doi lucrează în aceaași echipă susținută de Rusia, centrele de comandă de la Moscova sunt diferite.

Igor Kornet: „În această îndelungată anchetă am găsit mulţi agenţi ucraineni care au infiltrat adânc structurile de putere ale republicii noastre. Acum primim ajutor de la oameni prietenoşi şi de la agenţii din Republica Populară Donetsk.”

Plotnitskii ascultă mai mult de administrația prezidențială, reprezentând latura politică a separatismului pro-rus în estul Ucrainei. Kornet, în schimb, este exponentul structurilor de forță din Rusia care gestionează în mod real situația în regiune. Pentru aplanarea tensiunilor, Moscova a acționat indirect: a trimis separatiștii din regiunea vecina Donetsk tocmai pentru a masca un amestec militar direct în Ucraina.

Situația actuală ar fi un pretext bun pentru Moscova, evident în ciuda protestelor de la Kiev – să unească cele două regiuni separatiste tocmai pentru a le gestiona mai ușor pe viitor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă