VIDEO ORA DE ȘTIRI

Tensiuni între Polonia și Uniunea Europeană. Guvernul de la Varșovia contestă poziția Bruxelles-ului

Comisia Europeană respinge ferm poziţia guvernului de la Varşovia, potrivit căreia forul european nu ar avea competenţa de a face recomandări cu privire la funcţionarea statului de drept în Polonia. O reacţie dură a venit şi de la Berlin, prin vocea cancelarului Angela Merkel.

29 August 2017, 23:45 (actualizat 29 August 2017, 23:52) |
$article.media.images[0].description
Tensiuni între Polonia și UE"

Comentariile din partea executivului Uniunii vin după ce Polonia a contestat motivele de îngrijorare invocate de Bruxelles cu privire la reformele controversate din sistemul judiciar polonez.

VANESSA MOCK, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: "Am primit răspunsul guvernului polonez cu privire la recomandarea noastră din 26 iulie şi îl vom studia acum cu atenţie. În ceea ce priveşte observaţia pe care o faceţi referitor la faptul că nu avem competenţă în acest domeniu, este o opinie pe care noi o respingem ferm".

Comisia Europeană are în colimator mai multe texte, printre care cele referitoare la reformarea Curţii Supreme şi Consiliului Naţional al Magistraturii. Veto-ul neaşteptat al preşedintelui polonez Andrzej Duda, la adresa celor două reforme, nu a fost suficient pentru a tempera îngrijorările Bruxelles-ului. De altfel, Uniunea Europeană a lansat la 29 iulie o procedură de infringement faţă de un al treilea text, care modifică organizarea tribunalelor de drept comun.

VANESSA MOCK, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: "Când există indicii clare ale unei ameninţări sistemice la adresa statului de drept într-un stat membru, Comisia poate iniţia un dialog cu acel stat, într-un cadru legal".

Şi Berlinul are o poziţie similară în cazul Poloniei. Cancelarul Angela Merkel susţine că nu se poate tăcea în faţa atingerilor aduse statului de drept în această ţară.

ANGELA MERKEL, Cancelarul Germaniei: "Statul de drept în Polonia este un subiect serios. Principiile statului de drept sunt fundamentul cooperării în UE şi tratez cu mare seriozitate ceea ce spune CE cu privire la acest subiect. Indiferent cât de mult ne-am dori să fim în relaţii bune cu Polonia, vecinul nostru, nu putem pur şi simplu să tăcem, să nu spunem nimic doar pentru a avea linişte".

Relaţiile dintre Varşovia şi Uniunea Europeană au devenit tensionate după revenirea la putere a conservatorilor naţionalişti din Partidul Dreptate şi Justiţie. În acest an, Polonia a dezaprobat realegerea polonezului Donald Tusk, împotriva avizului negativ din partea propriei ţări, la preşedinţia Consiliului European, decizie care a fost considerată un dictat din partea Berlinului.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 4°C 9°C
IASI 4°C 8°C
CLUJ 7°C 9°C
CONSTANTA 7°C 14°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI