Tensiuni în Transnistria | Nivel roșu de alertă teroristă în regiunea separatistă după cele două explozii de marți dimineaţa. Reacția Rusiei și a Misiunii OSCE

Două noi explozii au avut loc marți dimineața în regiunea separatistă transnistreană din Republica Moldova, potrivit Newsmaker și Agerpres. Incidentele s-ar fi petrecut în orașul Maiak, din regiunea Grigoripol. Autorităţile de la Tiraspol au ridicat nivelul de alertă teroristă la roșu.

26 Aprilie 2022, 10:24 (actualizat 26 Aprilie 2022, 20:50) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Foto: Unsplash"

UPDATE 20.45 Soldații ruși din Transnistria sunt „pregătiți de luptă”, scrie The Kyiv Independent, citându-l pe Vadim Denisenko, consilier al ministrului de Interne. În regiunea moldoveană Transnistria se află 8.000 de soldați, dintre care aproximativ 3.000 de soldați ruși, mai scrie publicația ucraineană.

 

UPDATE 19.39 Washingtonul încă nu ştie cine se află în spatele atacurilor din Transnistria, potrivit şefului Pentagonului. Statele Unite încă cercetează ce s-a întâmplat în Transnistria, unde luni şi marţi au avut loc mai multe atacuri armate, a declarat marţi secretarul american al apărării Lloyd Austin, relatează Reuters. ''Nu suntem cu adevărat siguri despre ce este vorba, dar vom continua să cercetăm'', a spus Austin.

Citiți și: Guvernul României demontează o dezinformare din Pravda: România nu are militari în Republica Moldova. Presa rusă susținea că România vrea să atace Transnistria

UPDATE 19.23 Ministerul român al Afacerilor Externe a luat notă cu preocupare de incidentele înregistrate recent, în circumstanţe încă neclare, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova: "Este necesară abordarea cu reţinere şi prudenţă a situaţiei"

UPDATE 16.50: Președinta Republicii Moldova a fost întrebată, marți, în conferința de presă, care sunt informațiile pe care le deține vizavi de autorii atacurilor de ieri, de la sediul Ministerului Securității de la Tiraspol, unde mai multe explozii au fost raportate.

„Sunt din interiorul regiunii transnistrene, care sunt forțe pro-război și care sunt interesate să destabilizeze situația în regiune”, a răspuns Maia Sandu unei întrebări venite din partea presei.

UPDATE 16.26: Analiză CEPA: Frustrată de deciziile lui Putin, armata rusă cere acum un „răzoi total”. O declarație ciudată legată de Transnistria.

UPDATE 15.50: Serviciile speciale din stânga Nistrului susțin că au descoperit autorii atacului asupra sediului așa-zisului Minister al Securității (MGB) de la Tiraspol. Aceștia ar fi venit din Ucraina, ocolind punctele vamale, cu automobilul direct pe câmp, iar după atac ar fi părăsit regiunea urmând același traseu, precizează Radio Europa Liberă.

UPDATE 15.40: Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat marţi o şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu recentele incidente din regiunea transnistreană, anunţă Direcţia informare şi comunicare cu mass-media a Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova, într-un comunicat de presă.

„Analizele noastre la această oră arată că există tensiuni între dioferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea trsnnistreană și creează riscuri pentru Republica Moldova”, a declarat Maia Sandu.

Mai multe informații aici: Maia Sandu: Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară

UPDATE 15.23: Reprezentanți ai diplomației ruse spun că Rusia dorește să evite un scenariu în care va fi nevoită să se implice în regiunea transnistreană, transmite RIA.

UPDATE 15.02: Experţi de la Chişinău consideră că incidentele din regiunea transnistreană sunt acţiuni subversive ale Federaţiei Ruse, de natură să creeze pretexte pentru o eventuală invazie în Republica Moldova, au declarat marţi aceştia pentru Radio Chişinău, transmite Agerpres.

Ei au atras atenţia că, în aceste circumstanţe, Republica Moldova trebuie să se aştepte la orice scenarii şi că ţara are „foarte mari motive pentru îngrijorare.”

Fostul ministrul al apărării, generalul de brigadă în rezervă Vitalie Marinuţa, consideră că Rusia este interesată de destabilizarea situaţiei, iar acţiunile acesteia sunt imprevizibile.

„Din punctul meu de vedere, incidentele sunt acţiuni subversive ale Federaţiei Ruse (...), fiindcă nu este în interesul nici al Republicii Moldova, nici, cum unii insinuează, al României sau al NATO, pentru a escalada actualmente situaţia. (...) Eu consider Rusia un actor iraţional, căruia este destul de dificil să-i prezici acţiunile”, apreciază Marinuţa.

UPDATE 14.38: Misiunea OSCE din Republica Moldova condamnă toate încercările de destabilizare a situației din Zona de Securitate și din regiunea transnistreană și face apel la toate părțile să mențină calmul și să se abțină „de la orice acțiune care ar putea submina încrederea și stabilitatea de ambele maluri ale râului Nistru”.

„Misiunea menține contacte regulate cu omologii relevanți, monitorizează îndeaproape evoluțiile din cadrul mandatului său și evaluează cu atenție elementele incidentelor”, se arată într-un mesaj postat de pagina de Facebook a Misiunii OSCE.

UPDATE 14.32: Liderul separatiștilor de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a scris pe canalul său Telegram: „În statele vecine au loc evenimente tragice, care afectează în mod firesc situația din republică și atmosfera din societate. Pe lângă aceasta, populația este deranjată de numeroasele rapoarte despre atacuri teroriste. În primul rând, au venit unele false - despre presupusa minare a diferitelor instituții. Acum pericolul a căpătat contururi reale - în țară se aud explozii. Desigur, urmează un răspuns adecvat la fiecare provocare.”

UPDATE 14.30: Exploziile din regiunea transnistreană ar reprezenta provocări organizate cu scopul de a atrage Rusia în noi ostilități, președintele Comisiei Dumei de Stat pentru afacerile CSI, Leonid Kalașnikov, citat de TASS.

„Consider ceea ce s-a întâmplat ca fiind o provocare pentru atragerea Rusiei în noi ostilități, pentru ca Rusia să-și extindă capacitățile de a-și proteja cetățenii, deoarece acolo locuiesc aproximativ 200 de mii de cetățeni ai Federației Ruse. Acesta este o provocare neplăcută, a comentat oficialul rus.

UPDATE 14.10: Există relatări controversate privind fluxul de transport auto dinspre regiunea transnistreană spre teritoriul controlat de autoritățile moldovene. Serviciul Vamal al R. Moldova a publicat o serie de fotografii cu posturi pustii, susținând că nu a fost și nu este înregistrat un flux sporit de mijloace de transport, relatează Radio Europa Liberă.

-----------------------------------------------

ȘTIREA INIȚIALĂ

Conform așa-zisului Minister de Externe transnistrean, exploziile ar fi provocat deteriorarea a două antene de telecomunicații care retransmiteau semnalul unor televiziuni și radiouri din Rusia.

 

Incidentele raportate survin la o zi distanță după un alt șir de explozii, care au vizat luni Tiraspol, capitala regiunii separatiste.

Între timp, cozi de mașini s-au format la ieșirea din regiunea separatistă, potrivit canalului NEXTA.

Nu au fost raportate victime.

Zona unde sunt amplasate cele două turnuri a fost încercuită, iar la faţa locului activează un grup de genişti.

Agenția rusă Ria Novosti transmite că separatiștii transnistreni au ridicat nivelul de alertă teroristă la roșu, un decret în acest sens fiind pregătit. Totodată, așa-numitul președinte, Vadim Krasnoselsky, a ținut o ședință a Consiliului de Securitate pe tema acestor atacuri.

Ca urmare a incidentelor, regimul de la Tiraspol a luat decizia de-a anula parada militară de „Ziua Victoriei”, pe 9 mai. Vor avea loc doar depuneri de flori, anunță autoritățile separatiste din stânga Nistrului, citate de presa locală, potrivit Deschide.md.

De asemenea, școlile și universitățile din orașele transnistrene vor încheia anul de învățământ în regim online.

Între timp, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat pentru marţi o şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu recentele incidente din regiunea transnistreană.

Rusia urmărește îndeaproape evenimentele din regiunea separatistă a Republicii Moldova, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarând că ultimele vești din regiune sunt un motiv de îngrijorare serioasă.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat luni că incidentul de la Tiraspol ar fi o înscenare a serviciilor secrete rusești și transnistrene pentru a „insufla panică și un sentiment anti-ucrainean”.

Într-un comunicat al Direcției principale de recunoaștere a Ministerului Apărării de la Kiev se spune că pregătirile pentru aceste „provocări” ar fi început „cu trei zile înainte de incident”, când liderii transnistreni au dat dispoziție să se instaleze „un buncăr sigur și confortabil”.

Angela Grămadă: „Cred că deocamdată ar trebui să ne păstrăm calmul”

„Informaţii prea multe nu se regăsesc în spaţiul informaţional. Atât Chişinăul, cât şi autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol nu reuşesc să vină cu mai multe detalii. Autorităţile de la Chişinău, din raţiuni de securitate, au susţinut că informaţiile sunt clasificate. Iar acum sunt analizate și în urma analizei vor veni cu anumite decizii şi cu anumite detalii cu privire la încercările de a tensiona situația în Republica Moldova. Iar contextul este cel al războiului din Ucraina. Cred că prevedeam cu toții și cred că au fost menționate de mai multe ori ca sursă de alimentare a insecurității existența regimului nerecunoscut de la Tirasplol”, a explicat pentru Știrile TVR Angela Grămadă, expertă în spațiul ex-sovietic.

Ar putea exista o escaladare în regiunea separatistă după aceste incidente?

Angela Grămadă: „Cred că deocamdată ar trebui să ne păstrăm calmul și analizăm la rece situația. Într-adevăr, în ultimele zile s-au petrecut mai multe evenimente care pot să aibă un impact major asupra situației din Republica Moldova. Starea de urgență s-a prelungit tocmai în contextul de securitate regională (…) Avem declarațiile acelui general rus despre obiectivele pe care ei le au în ceea ce privește regiunea transnistreană, doar că acolo au lăsat loc de interpretări și, practic, experții de la Chișinău, societatea civilă au devoalat interesele și obiectivele părții ruse, traducând corect în limba română ceea ce a declarat generalul rus, și anume faptul că într-adevăr în regiunea transnistreană există încălcări ale drepturilor omului și că de aceste încălcări nu se face vinovată guvernarea legitimă de la Chișinău, ci regimul ilegal de la Tiraspol, care este susținut de Federația Rusă de mai bine de 30 de ani.”

Angela Grămadă face referire la generalul Rustam Minnekaiev, care a anunțat recent „etapa a doua” a „operațiunii militare speciale” din Ucraina, aceasta vizând controlarea Donbasului și a sudului Ucrainei. Generalul rus a mai spus că, prin controlarea sudului Ucrainei, Rusia va avea un alt coridor spre Transnistria. „Controlul asupra sudului Ucrainei este o altă cale spre Transnistria, unde există, de asemenea, dovezi că populația vorbitoare de limbă rusă este oprimată”, a susținut Minnekaiev la o întâlnire în regiunea Sverdlovsk din centrul Rusiei.

CITIȚI ȘI: Maia Sandu convoacă o şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu incidentele din regiunea transnistreană

Mai multe explozii au avut loc luni la sediul Ministerului Securităţii Publice de la Tiraspol, după un atac cu lansatoare de grenade care nu s-a soldat cu răniţi, a anunţat poliţia transnistreană.

„Ferestrele etajelor superioare au fost sparte. O coloană de fum iese din birouri. Teritoriul adiacent este încercuit de poliţişti”, a declarat poliţia transnistreană într-un comunicat.

Potrivit primelor informaţii, clădirea a fost vizată de tiruri de lansatoare de grenade portative, precizează comunicatul. „Nimeni nu a fost rănit.”

Exploziile au avut loc luni în jurul orelor 15:00 GMT, potrivit unor martori citaţi de mass-media locale.

În fotografii publicate pe reţele sociale de către martori se poate vedea uşa de la intrare în clădire distrusă şi ferestrele imobilului vecin sparte.

Pompieri şi poliţişti au fost desfăşuraţi la faţa locului, iar traficul rutier din centrul oraşului a fost blocat de poliţie.

Învecinându-se cu Ucraina, Transnistria şi-a proclamat independenţa faţă de Republica Moldova după un scurt război civil care a urmat prăbuşirii Uniunii Sovietice. Regiunea separatistă are propria monedă şi propriile forţe de securitate.

Acest teritoriu, care numără circa 500.000 de locuitori, este însă puternic dependent de Rusia, care îi furnizează gratuit gaz şi a desfăşurat acolo 1.500 de militari.

Transnistria nu este recunoscută ca stat independent de comunitatea internaţională, inclusiv de Moscova, care o consideră însă un cap de pod situat nu departe de frontierele Uniunii Europene.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 27°C
IASI 28°C 20°C
CLUJ 25°C 17°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 26°C 22°C
BRASOV 26°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI