Tensiuni în PNL pe fondul unei dispute dintre Rareș Bogdan și Bogdan Aurescu

14 martie 2023, 18:41

Rareș Bogdan a lansat un atac direct împotriva ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, printre motivele invocate fiind și dosarul Schengen. Prim-vicepreședintele PNL nu s-a sfiit să spună că l-ar remania din funcție. ”Nu noi l-am numit acolo, ci statul”, a spus Rareș Bogdan la o emisiune TV.

Cred că l-aş chema (pe Aurescu- n.r.) să îl întreb ce are de gând.(…). Diplomaţia românească are oameni excepţionali. E o zonă unde nu eu hotărăsc sau PNL. Nu noi l-am numit acolo. Statul”, a spus europarlamentarul liberal.

Susținut de PNL pentru portofoliul de la Externe, deși nu e membru de partid, Bogdan Aurescu l-a acuzat pe Rareș Bogdan că este pro-rus, neîmplinit și frustrat.

Nu mă interesează părerile lui Rareș Bogdan. Vă aduc aminte cum, în plin război al Rusiei contra Ucrainei, cerea să blocăm la graniță cerealele ucrainene. Practic, astfel de atacuri de la asemenea personaje sunt de fapt o confirmare că fac bine ce fac. E exact că atunci când sunt atacat de Sputnik. Probabil are destul de multe neîmpliniri și frustrări personale„, au fost declarațiile ministrului de Externe.

Schimbul de replici a agitat spiritele în PNL.

Tensiunile actuale din PNL vin pe fondul preconizatei rotative guvernamentale. Potrivit unor informații neoficiale, actualul lider de partid, Nicolae Ciucă, dar și președintele Klaus Iohannis sunt partizanii ideii păstrării unora dintre miniștrii Executivului actual și după acest moment. O astfel de situație are darul de a nemulțumi o bună parte din conducerea liberală, care în momentul de față face presiuni ca acești miniștri să fie reevaluați și schimbați.

Dan Motreanu i-a luat apărarea lui Rareș Bogdan. Și a apreciat că poziția ministrului de Externe afectează partidul.

Dan Motreanu, prim-vicepreședinte PNL:Totuși, subliniez că mă așteptăm de la Ministrul de Externe, mai ales ca urmare a experienței pe care o are, să nu exprime o poziție publică care să afecteze PNL. Se pot spune multe despre Rareș Bogdan, dar că este prorus este o mare exagerare!

Și alți lideri ai partidului au reacționat.

Lucian Bode, secretarul general al PNL: Nu aţi văzut niciodată în ieşirile publice ale preşedintelui Nicolae Ciucă, ale prim vicepreşedintelui Gheorghe Flutur, ale secretarului general să criticăm anumite lucruri care nu ne plac la demnitarii susţinuţi de PNL în diferite funcţii publice.

Gheorghe Flutur, prim-vicepreședinte PNL: Ultimele declarații au fost exagerate, după părerea mea, deplasate și nu fac bine partidului. Aștept cu nerăbdare primul Biroul Politic Național să clarificăm lucruile în familie, mai ales că urmează această schimbare de gardă a premierului.

Un alt liberal, Ben Oni Ardelean, deputat de Timiș, a reacționat și el, marți, într-o postare extrem de critică pe pagina sa de socializare.

Ben Oni Ardelean, deputat PNL Timiș: ”Diplomatul” acesta ocupă o funcție politică de ministru obținută cu voturile PNL. Spun ”diplomatul” pentru ca Bogdan Aurescu are o carieră marcată de ”performanța” de a nu fi făcut niciodată un post în exteriorul României. (…) Pe fond, apreciez că evaluarea oricărui demers, a oricărei activități – cu atât mai mult activitatea guvernamentală – este nu numai necesară, dar este și OBLIGATORIE. (…)

Pe scurt, ministrul a reusit să rateze ”cu succes” șansa de a fi așa cum și-a dorit tot timpul să pară – un tehnocrat.
Și încă ceva, să nu creadă Bogdan Aurescu că nimeni nu știe ce a făcut sau ce face, iar prin această atitudine îl asigur că a reușit să își atragă antipatia tuturor membrilor de partid….acel partid pe care el îl desconsideră dar prin votul căruia a ajuns unde încă mai este.

 

Liberalii se întâlnesc în ședință peste două săptămâni.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite