Problema preţului la energie ţine în continuare divizată coaliția de guvernare. Surse: PSD și PNL nu s-au înțeles asupra măsurilor de protecție pentru populație

10 august 2022, 12:57

Pe acest fond tensionat, social-democrații au decis să nu dea curs solicitării ministrului Energiei, Virgil Popescu, de alocare la viitoarea rectificare bugetară a 3 miliarde de lei pentru plata cererilor de compensare pe noua schemă de calcul la energie.

Ministerul va primi doar 2,4 miliarde pentru plăţile din aprilie până luna trecută, potrivit surselor guvernamentale.

ACTUALIZARE 12.57 Coaliția de la guvernare se reunește în scurt timp în ședință după o lungă perioada de pauză. Se anunță discuții aprinse între liderii PNL și PSD. Criza energiei este una dintre temele fierbinți în condițiile în care social democrații insistă pe reglementarea prețurilor, dar sunt și alte probleme și neînțelegeri între partenerii de la guvernare care trebuie tranşate.

Social-democrații cer vehement revenirea la situația de dinainte de liberalizarea prețurilor pe piața energiei. Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că politica de liberalizare s-a dovedit a fi ”o tâmpenie” și a avertizat că politica de compensare a prețurilor de către stat va împovăra bugetul țării cu circa 3% din PIB în 2023.

PSD condiționează sumele pe care Ministerul Finațelor le va aloca ministerelor la viitoarea rectificare bugetară de propunerea unor soluții pentru reglementarea pieței în domeniul energiei și mai ales pentru protejarea populației și a serviciilor pentru populație în 2023: spitale, școli, IMM-urile care activează în domeniul acestor servicii și a industriei alimentare.

Pe de altă parte, ministrul Energiei Virgil Popescu ar avea nevoie pentru lunile aprilie, mai, iunie și iulie de 3 miliarde pentru  a plăti cererile de compensare. În momentul de față, primește doar 2,4 miliarde de lei. În ședința de astăzi se va discuta despre acest impact.

Surse guvernamentale susțin că ar fi gata și pachetul de măsuri de protecție a populației pentru anul viitor.

Alte surse de disensiuni în interiorul coaliției sunt sistemul de impozitare al pensiilor speciale, dar și remanierile la vărful ministerelor. PSD vrea o remaniere extinsă și cere o discuție detaliată în inyeriorul coaliției în ciuda evaluării premierului Nicoale Ciucă. Liberalii susțin că Marcel Ciolacu vrea să își regleze conturile cu actualul ministru al Apărării Vasile Dîncu, un opozant al conducerii partidului. PNL refuză să vină cu orice fel de propunere de remaniere a propiilor miniștri

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite