Tensiuni în cimitirul din Valea Uzului, de Ziua Eroilor. Românii s-au îmbrâncit cu forţele de ordine, în timp ce maghiarii au blocat intrarea în cimitir. Reacția UDMR

6 iunie 2019, 19:39

ACTUALIZARE Liderul UDMR Kelemen Hunor cere premierului, după incidentele de la Cimitirul Valea Uzului, demiterea ministrului de Interne şi a prefectului de Harghita, potrivit Mediafax.

Autorităţile române nu au fost capabile să asigure ordinea, iar din această cauză au avut loc acte de violenţă şi agresiune fizică în incinta şi în preajma cimitirului eroilor din Valea Uzului. Solicităm doamnei premier să îi elibereze din funcţie pe ministrul de Interne, Carmen Dan, şi pe prefectul judeţului Harghita„, se arată în comunicatul transmis joi seara de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

El  face apel la autorităţi să îi identifice imediat şi să-i tragă la răspundere „pe cei care au recurs la agresiune fizică, s-au comportat într-un mod barbar, au pătruns cu forţa în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, au distrus poarta de acces, au rupt crucile de pe morminte, generând, astfel, teamă în rândul membrilor comunităţii maghiare”.

Potrivit lui Kelemen Hunor, maghiarii care au format un lanţ uman în jurul cimitirului au protestat paşnic faţă de „ilegalităţile comise de primarul localităţii Dărmăneşti, fapte care, în ultimele zile, au fost confirmate şi de autorităţile româneşti„.

Tensiunile din Valea Uzului au început după ce românii veniți să-i comemoreze pe eroi au găsit cimitirul închis și au fost ținuți la distanță de jandarmi timp de o oră.

Oamenii s-au îmbrâncit cu forțele de ordine. Unii au sărit gardul și au cântat imnul României. Au reușit să deschidă poarta și au început să țină slujbe de comemorare la crucile militarilor.

Între timp, maghiarii care blocau intrarea în cimitir au rămas la poartă și au spus rugăciuni.

Jandarmeria a precizat că nu au existat violenţe şi că, la o primă evaluare, nu au fost vandalizate crucile.

Cimitirul Eroilor din Valea Uzului a fost închis la sfârșitul lunii trecute, prin decizia Primăriei Sânmartin. Autoritățile locale au susținut, atunci, că au vrut să evite alte dispute pe crucile eroilor înmormântați aici. Au permis vizitarea doar o ora pe săptămâna, cu programare.

Prefectura județului Harghita a contestat în instanța decizia primăriei Sânmartin. Susține că hotărârea contravine Constituției.

Conform Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, în cimitirul internațional sunt înhumate rămășițele a peste 1100 de militari de diverse naționalități, români, maghiari, ruși, italieni, sârbi, austrieci şi germani.

Anul trecut, autoritățile din Sânmartin l-au îngrădit și au amplasat peste 600 de cruci din lemn cu simboluri ale vechii armate austro-ungare. În aprilie, primăria din Dărmăneşti a ridicat într-o margine a cimitirului o troiţă ortodoxă şi 52 de cruci.

La scurt timp, pe un site de limba maghiară au apărut imagini cu crucile militarilor români acoperite cu pungi negre. Ele au dispărut imediat, însă poliția județului Bacău a deschis dosar penal pentru distrugere și a audiat patru persoane.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite