Tensiuni după eliberarea deținuților. Opoziţia şi societatea civilă cer abrogarea Legii recursului compensatoriu

14 ianuarie 2019, 17:33

Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie atrage atenţia că recidiviştii au comis cele mai multe infracţiuni cu violenţă din ultima perioadă. Dau și câteva exemple: tânărul care a fost ucis sâmbătă la Mediaș de un bărbat care fusese condamnat tot pentru crimă, o tânără violată de un interlop din Iași sau cazul barmaniței jefuite și bătute cu sălbăticie de un bărbat. Asociația cere Parlamentului abrogarea legii. Și Opoziția susține acest demers și anunță că depune un proiect de lege în acest sens.

Stelian Ion, deputat USR: „Nu credem nici că o îmblânzire a legii, o îmbunătățire, în sensul unor exceptări a unor categorii de deținuți e suficientă, pentru că legea în sine, de la cap la coadă, este incorectă”.

Ludovic Orban, președintele PNL: „Consecințele eliberării din închisori a aproape 11 mii de deținuți se transformă într-o amenințare de zi cu zi la viața, siguranța și bunurile private ale fiecărui cetățean român”.

Și parlamentari ai PSD consideră această lege ar trebui regândită: „O modificare sau o revenire la lege trebuie făcută. Pe de altă parte, trebuie să fim foarte corecţi şi să spunem că aceşti recidivişti ar fi fost recidivişti să fără să beneficieze de recursul compensatoriu”.

Sorin Dumitrașcu, președintele Sindicatului Penitenciarelor: „Această perioadă în care deținuții trebuie să stea în penitenciar, pentru că așa a considerat un judecător, nu este o decizie arbitrară, această perioadă duce la incapacitarea lor. Nu ar mai fi comis aceste infracțiuni și nu le-ar fi comis mai repede dacă nu ar fi fost puși în libertate mai repede”.

Nemulțumiți de efectele legii recursului compensatoriu, doi cetățeni au aruncat cu vopsea și cu cuțite pe treptele Ministerului Justiției. Cei doi au fost prinși și sunt acum cercetați pentru tulburarea liniștii și ordinii publice și pentru distrugere. Și ministrul Justiției a avut un punct de vedere în urma solicitărilor venite din partea societății civile și a parlamentarilor. Tudorel Toader susține că proiectul de lege a fost inițiat de guvernarea tehnocrată și adoptat de Parlament.

Tudorel Toader dă vină pe fosta guvernare: „Am arătat următoarele: proiectul de lege a fost iniţiat de către guvernarea tehnocrată, faptul că CSM l-a avizat şi a propus considerarea zilelor că fiind executate, că A fost adoptat de Parlament , că A intrat în vigoare la scurt timp după Ce eu am devenit ministru şI că Studiul de impact nu se face după ce legea întră în vigoare”.

Legea privind recursul compensatoriu a intrat în vigoare la sfârșitul anului trecut. Potrivit actului normativ, pentru fiecare 30 de zile de executare în condiții improprii, deținuții au beneficiat de scurtarea pedepsei cu câte 6 zile. Din datele Sindicatului Adminstrației Penitenciarelor, până acum au beneficiat de această lege 13.000 de deținuți, iar 900 s au întors deja în penitenciar, după ce au comis noi infracțiuni.

–––––––––––––––––––––––––

Potrivit PNL, 11.000 de infractori au fost eliberaţi mai devreme, iar 700 dintre ei s-au întors deja după gratii, după ce au comis alte infracţiuni.

‘USR va depune astăzi (n.r. – luni) un proiect de lege care să abroge prevederile referitoare la recursul compensatoriu. O Românie întreagă a observat zilele trecute, a văzut terifiată, la televizor, imaginile crimei teribile de la Mediaş, dar am auzit cu toţii de celelalte infracţiuni, de tâlhăriile, de violurile, de faptele comise cu violenţă de către deţinuţii care au fost eliberaţi înainte de termen în baza acestui recurs compensatoriu. Deja este prea târziu, Guvernul ar trebui să vină el cu o ordonanţă de urgenţă de abrogare, dar nu credem că se va întâmpla acest lucru, aşa încât această lege pentru abrogarea prevederilor referitoare la recursul compensatoriu va fi depusă astăzi de către parlamentarii USR’, a declarat Stelian Ion, la Parlament. 

În opinia acestuia, o îmbunătăţire a actualei legi în vigoare, în sensul exceptării unor categorii de deţinuţi de la aplicarea recursului compensatoriu, nu e suficientă. 

‘Legea în sine, de la cap la coadă, este incorectă. Sunt situaţii în care unii dintre aceşti deţinuţi au fost ţinuţi în condiţii proprii, să spun aşa, în condiţii acceptabile, însă penitenciarul, în integralitatea lui, având unele celule cu condiţii nepotrivite, a fost categorisit ca fiind unul impropriu şi toţi, fără niciun discernământ, au beneficiat de această măsură’, a spus Stelian Ion. 

Deputatul a adăugat că, mai mult decât atât, nu a existat niciun ”filtru judiciar” prevăzut în lege. 

‘De unde proiectul iniţial al Guvernului prevedea aceste măsuri compensatorii, a spus Guvernul la acel moment, ca o parte a instituţiei liberării condiţionate, unde judecătorul poate aprecia de la caz la caz dacă e cazul să se aplice o astfel de măsură de liberare condiţionată, e, de data aceasta, modificată în Parlament de parlamentarii PSD, parlamentarii Puterii, şi aş vrea să subliniez şi contribuţia substanţială negativă a UDMR-ului, care a propus un beneficiu de 9 zile de a fi scăzute din pedeapsa iniţială la 30 de zile executate efectiv. Deci iată PSD, ALDE, UDMR – toate au venit cu aceste modificări şi au creat din proiectul iniţial al Guvernului, care oricum era discutabil, o lege monstruoasă, care pune în pericol siguranţa cetăţenilor’, a precizat deputatul USR.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite